hlavní jídlainspirace ze světaryby a seafoodsaláty a lehká jídlasnídaně

 Čočkové kedgeree s lososem a quinoou

zveřejněno uživatelem Zdena Říjen 30, 2018 0 komentářů

Kedgeree je tradiční britský pokrm, koloniální recept inspirovaný indickou kuchyní. Typicky se připravuje s rýží, rybou, vejcem, hráškem a s curry kořením. Plus různé jiné ingredience podle toho, co máte chuť do jídla přidat. Já jsem rýži vyměnila za čočku a quinou, použila jsem zbytek obraného lososa a variace na kedgeree byla na světě. Je to naprosto dokonalé jídlo. Dá se jíst prakticky v kteroukoli denní dobu, to znamená k snídani, obědu i večeři. Několik verzí receptu najdete u Jamieho, je to skvělá inspirace, jak už to u něj bývá se vším. Kdyby žádný jiný kuchař ve veřejném prostoru nebyl, mě by Jamie stačil. Mimochodem už jste viděli novou kuchařskou road show Jamie cooks Italy? Je výborná, jako ostatně všechny. Takže ať už se rozhodnete zkusit kedgeree v jakékoli podobě, budete spokojeni. Já vám tu nabídnu mojí čočkovo – quinoovou variaci. Jo a fotky nejsou teda rozhodně ideální, opět přišla doba vaření do tmy, tak to občas zkrátka nevyjde podle mých představ. Aspoň pro ilustraci je sem ale dám.

Potřebujete na plný hrnec jídla:

  •  200 g neloupané červené čočky (namočit přes noc nebo od pracovního rána do večerního vaření – červená čočka se namáčet nemusí, ale já to u neloupané stejně dělám, je pak uvařená v okamžiku. Zalijte ji vodou ale jen tak půl cm nad čočku, do čočky se vsákne a úplně zmizí)
  •  125 g quinoy, měla jsem světlou. Namočit stejným způsobem jako čočku.
  •  1 chilli papričku
  •  3 stroužky česneku
  •  zázvor velikosti palce
  •  1 malou mrkvičku nadrobno nakrájenou
  •  2 ČL koriandru
  •  3 ČL curry koření
  •  1 ČL kurkumy
  •  1 ČL světlých hořčičných semínek
  •  1 ČL fenyklových semínek
  •  misku zeleného, tj. třeba malé obrané růžičky brokolice nebo kapustové či mangoldové nebo špenátové listy nebo kadeřávek. Klidně by mohl být i květák.
  •  hrnek mraženého hrášku
  •  olivový olej, ghí nebo máslo
  •  šťávu z 1 citrónu
  •  na kousky rozebranou porci lososa nebo uzené ryby, celkem asi 200 – 300 g
  •  vařená vejce na hniličku až natvrdo – 1 na 1 porci
  •  zakysanou smetanu
  •  pár lístků koriandru nebo máty

Namočenou čočku a quinou uvařte každou zvlášť v osolené vodě do měkka. Je to velmi rychle, pár minut varu, vyzkoušejte je, pak slijte.

Nakrájejte nadrobno papričku, česnek a zázvor. V hmoždíři podrťte koriandr, fenykl a hořčičné semínko. Na rozehřátý tuk nasypte semínka a curry koření, nechejte chvíli rozvonět a přidejte česnek, chilli, zázvor a mrkev. Krátce orestujte a přidejte vše zelené. Osolte podle potřeby.

Chvíli opékejte, krátce přiklopte, jen na pár minut, aby zelenina. Vmíchejte čočku a quinou a nakonec přidejte lososa a okyselte citrónovou šťávou.

Podávejte s nakrájeným vejcem a podle chuti třeba i se zakysanou smetanou s koriandrem.

Také se Vám může líbit

Zanechte komentář

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.