hlavní jídlasaláty a lehká jídla

Špaldové kroupy se zeleninou a houbami

zveřejněno uživatelem Zdena 7 února, 2019 0 komentářů

Pomalu se blíží půst a tak se sem tam nějaký ten postní recept může hodit. Vůbec nic teď nestíhám. V kuchyni jsem sice každé odpoledne, vařím denně až na výjimky. Ale jsem ráda, že jídlo uvařím a stihneme se najíst do aspoň do osmi. Na focení tak vůbec není prostor. Tohle jídlo jsem stihla za světla a hned jsem toho taky využila. Navíc je to vážně skvělé zimní jídlo. Ač to není nutné, ráda předem kroupy namáčím, když si teda vzpomenu. Mám je pak uvařené za pár minut. Zeleninu jsem měla mraženou, ale můžete samozřejmě použít čerstvou v libovolné skladbě, mrkev, petržel, růžičkovou kapustu, fazolové lusky, hrášek, kukuřici, papriku, zkrátka co máte po ruce. Je to skvělé, lehké jídlo. Nám všem moc chutnalo. Recept na špaldové kroupy se zeleninou a houbami jsem tvořila za pochodu z toho, co jsem měla po ruce. Jídlo není úplně bezmasé, protože jsem měla i upečeného šneka vinné klobásy, kterého jsem nakrájela na kousky a také použila. Určitě se nebojte různých obměn.

Potřebujete:

  • 500 g špaldových krup, mohou být ale klidně ječné kroupy, bude to taky skvělá volba. Já kroupy miluju, úplně by mi stačila jen miska vařených krup lehce ochucených nebo ani ne.
  • 400 g mražené míchané zeleniny nebo si směs vytvořte sami z toho co máte rádi. Pokud použijete i čerstvou brokolici nebo květák, přidejte je do jídla až ke konci, ať se vám nerozdusí na kaši.
  • 50 g anglické slaniny nebo špeku na kostičky, samozřejmě ji v přísně bezmasé verzi vynechejte, ale jinak to celému pokrmu přidá výrazně na chuti
  • pokud chcete můžete použít i právě třeba vinnou klobásu nebo zbytky pečeného drůbežího masa
  • 3 stroužky česneku
  • 1 chilli papričku
  • 1 ČL sušeného tymiánu
  • ½ ČL sušeného rozmarýnu
  • sůl, pepř
  • 250 ml (případně podle potřebu i trochu více) vývaru, jaký použijete, je na vás.

Nic na tom není, ale je to děsně dobrý 🙂

Kroupy si večer předem nebo ráno, než půjdete do práce, zalijte vodou. Jen tak, aby byly těstě pod hladinou. Jak nabobtnají, voda se všechna vsákne.

Na troše tuku opečte slaninu, pokud ji použijete. Přidejte očištěné, na ¼ nakrájené žampióny a opékejte zvolna, až začnou pomalu zlátnout. Osolte, opepřete, přidejte bylinky, česnek, nakrájenou chilli papričku a klobásku, případně kousky pečeného masa.

Dále krátce restujte. Přidejte mraženou zeleninu. Pokud byste vařili z čerstvé zeleniny, nedávejte zatím česnek, ale k houbám přihoďte nakrájenou zeleninu a opékejte dále a až i zelenina začíná chytat barvu, teprve přidejte nakrájený česnek.

Teď je čas zamíchat do směsi špaldové kroupy. Vše promíchejte a zalijte vývarem. Ještě opepřete. Přiklopte a nechejte na mírném ohni dusit.

Nebude to trvat dlouho, musíte směs občas zamíchat a případně podle potřeby přidat vývar. Když je vše měkké, stačí jen nechat vydusit zbytek tekutiny. Já jsem ještě odkrytý hrnec dala na 15 minut do rozpálené trouby.

Také se Vám může líbit

Zanechte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..