bez masahlavní jídlak zakousnutísaláty a lehká jídla

Plněné žampióny

zveřejněno uživatelem Zdena 21 června, 2017 0 komentářů

Chuť jsem na ně dostala v obchodě, na tácku ty 4 velké klobouky vypadaly tak lákavě, že už jsem je viděla na pekáči. Neodolala jsem. Plněné žampióny můžete naplnit dle libosti. Já jsem to měla tentokrát v bezmasé variaci s žervé, Pecorinem a bylinkami. Můžete je podávat jako předkrm, ale ruku na srdce, kdo doma chodujete? My teda ne, sníme tak akorát jedno jídlo a máme dost, ani polívku nejíme s hlavním jídlem, ale máme ji jako samostatný hlavní chod. Snad s výjimkou vývarů, což mi připomíná, že jsem právě vyvařila skelet z bio kuřete, tak se na lehkou polívčičku chystám. Ale plněné žampióny si můžete dát jako výborný lehký oběd se salátem nebo je přiložit k lehkému masu. Já jsem na ně byla náhodou sama (chuť na ně byla opravdu velká, když jsem si sama sobě pekla, většinou se mi moc pro mne samotnou vařit nechce) a dva snědla k večeři se salátem. Druhé dva jsem si druhý den ohřála v práci k pečenému prsíčku z onoho bio kuřete a ač jídlo bylo ohřívané, jinou pro mne přijatelnou verzi v práci nemám, tak jsem si moc pochutnala.

Potřebujete:

  •  4 velké žampiónové hlavy. Ale neměla jsem Portobello, byly to klasické žampióny, ale veliké. Portobello by byly ještě větší a museli byste náplně připravit minimálně o polovinu více, raději rovnou dvojnásobek a naplnili byste je vrchovatě.
  •  100 g žervé
  •  50 g Pecorina nebo sýru parmazánového typu
  •  1 zelenou jarní cibulku
  •  1 PL sekané petrželky
  •  1 ČL sekaného čerstvého tymiánu nebo špetku sušeného
  •  olivový olej
  •  sůl, pepř

Houby očistěte. Do malého pekáčku kápněte olivový olej. Trochu pokapejte i vnitřek žampiónů. Náplň smíchejte v misce, podle chuti dosolte, dejte do hlaviček. Ty narovnejte do pekáčku a lehce zastříkněte olivovým olejem a opepřete.

Pečte v troubě vyhřáté na 160 °C 45 – 60 minut. Já nemám ráda, když nejsou pečené houby rozpečené dokonale, připadá mi, že pak chutnají jako guma a ruší mě vnímat ostatní ingredience.

plněné žampióny

Za to když je klobouček úplně vypečený, krásně voní a je jemný a měkký, tak je to jako byste si náplň postrouhali lanýžem. Zkrátka luxusní.

plněné žampióny

plněné žampiony

Také se Vám může líbit

Zanechte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..