k zakousnutísladká jídla a dezerty

Podzimní jablkový koláč

zveřejněno uživatelem Zdena Listopad 25, 2015 2 komentáře
Miluji podzim, jeho barvu, podzimní slunce. I ty lehké podzimní chmury, když člověk sedí doma v teple a venku mrholí, zatopíte si, dáte kávu nebo čaj a k tomu koláč. Jablečné, hruškové a švestkové koláče. I v kuchyni člověk přirozeně začíná měnit spektrum jídel, pomalu přicházejí ta vydatná jídla na zahřátí, která vás v létě ani nenapadne uvařit.
Vždycky se i těším, že teď bude čas na činnosti, které v létě absolutně nestíhám, protože trávím celé odpoledne na zahradě. Čtení o tom, jak se co má dělat (objednala jsem si konečně literaturu o permakulturních zahradách, jsem nadšená, jen ten čas pořád není), příprava mastiček (bylinkové oleje čekají, už mi i došly zásoby, tak doufám, že najdu chvíli a připravím si další) a tak dále.
Co je jistota, na kterou se čas vždycky najde, je vaření a pečení. Věčný koloběh, který se nezastaví.
Jablečný koláč, který jsem připravila k odpolední kávě za chmurného počasí, vám nezabere moc času a pochutnáte si. Pokud nemáte rádi vlašské ořechy, posypte povrch mandlemi nebo lískovými oříšky nebo jen drobenkou.
Potřebujete:
  •  100 g třtinového hnědého cukru
  •  110 g měkkého másla
  •  2 vejce pokojové teploty
  •  100 g špaldové hladké celozrnné mouky (nebo jen hladkou mouku, ale i celozrnná hladká z klasické pšenice může být)
  •  50 g mletých mandlí (já jsem použila tentokrát zbytky mandlí z výroby mandlového mléka)
  •  1 ČL prášku do pečiva z vinného kamene
  •  ¼ ČL soli
  •  špetku sušené citrónové kůry z bio citrónu nebo kůru čerstvě strouhanou z půlky bio citrónu
  •  4 – 6 jablíček
  •  hrst vlašských ořechů
  •  asi 20 g másla na drobenku
  •  1 ČL mleté cejlonské skořice

Troubu vyhřejte na 180 °C.

Vymažte si koláčovou formu asi 30 cm v průměru máslem a vysypte strouhaným kokosem.
V robotu utřete změklé máslo s cukrem do pěny. Pak po jednom vždy zapracujte vejce. Přisypte mouku s mandlemi, práškem do pečiva, solí a citrónovou kůrou.
Jablka oloupejte, odstraňte jádřince a nakrájejte na tenké dílky.
Těsto dejte lžící do vymazané formy a opatrně rozprostřete rukama. Navrch dejte jablíčka.
Posypte ořechovou drobenkou. Na tu smíchejte válečkem podrcené ořechy s máslem a hnědým cukrem.
Dejte péct na 40 minut.
Po upečení nechte koláč trochu vychladnout.
Podzimní jablkový koláč

Také se Vám může líbit

2 komentáře

Katarína Září 25, 2016 at 11:53 am

Vyskúšala som tento váš koláčik a je úžasný..ďakujem..:-)

Reply
Zdena Září 25, 2016 at 12:22 pm

Dobrý den, děkuji za zprávu, to jsem moc ráda, že chutnal. Přeji Vám krásný podzim, Zdena

Reply

Zanechte komentář

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.