k zakousnutísladká jídla a dezerty

Podzimní jablkový koláč

zveřejněno uživatelem Zdena Listopad 25, 2015 2 komentáře
Miluji podzim, jeho barvu, podzimní slunce. I ty lehké podzimní chmury, když člověk sedí doma v teple a venku mrholí, zatopíte si, dáte kávu nebo čaj a k tomu koláč. Jablečné, hruškové a švestkové koláče. I v kuchyni člověk přirozeně začíná měnit spektrum jídel, pomalu přicházejí ta vydatná jídla na zahřátí, která vás v létě ani nenapadne uvařit.
Vždycky se i těším, že teď bude čas na činnosti, které v létě absolutně nestíhám, protože trávím celé odpoledne na zahradě. Čtení o tom, jak se co má dělat (objednala jsem si konečně literaturu o permakulturních zahradách, jsem nadšená, jen ten čas pořád není), příprava mastiček (bylinkové oleje čekají, už mi i došly zásoby, tak doufám, že najdu chvíli a připravím si další) a tak dále.
Co je jistota, na kterou se čas vždycky najde, je vaření a pečení. Věčný koloběh, který se nezastaví.
Jablečný koláč, který jsem připravila k odpolední kávě za chmurného počasí, vám nezabere moc času a pochutnáte si. Pokud nemáte rádi vlašské ořechy, posypte povrch mandlemi nebo lískovými oříšky nebo jen drobenkou.
Potřebujete:
  •  100 g třtinového hnědého cukru
  •  110 g měkkého másla
  •  2 vejce pokojové teploty
  •  100 g špaldové hladké celozrnné mouky (nebo jen hladkou mouku, ale i celozrnná hladká z klasické pšenice může být)
  •  50 g mletých mandlí (já jsem použila tentokrát zbytky mandlí z výroby mandlového mléka)
  •  1 ČL prášku do pečiva z vinného kamene
  •  ¼ ČL soli
  •  špetku sušené citrónové kůry z bio citrónu nebo kůru čerstvě strouhanou z půlky bio citrónu
  •  4 – 6 jablíček
  •  hrst vlašských ořechů
  •  asi 20 g másla na drobenku
  •  1 ČL mleté cejlonské skořice

Troubu vyhřejte na 180 °C.

Vymažte si koláčovou formu asi 30 cm v průměru máslem a vysypte strouhaným kokosem.
V robotu utřete změklé máslo s cukrem do pěny. Pak po jednom vždy zapracujte vejce. Přisypte mouku s mandlemi, práškem do pečiva, solí a citrónovou kůrou.
Jablka oloupejte, odstraňte jádřince a nakrájejte na tenké dílky.
Těsto dejte lžící do vymazané formy a opatrně rozprostřete rukama. Navrch dejte jablíčka.
Posypte ořechovou drobenkou. Na tu smíchejte válečkem podrcené ořechy s máslem a hnědým cukrem.
Dejte péct na 40 minut.
Po upečení nechte koláč trochu vychladnout.
Podzimní jablkový koláč

Také se Vám může líbit

2 komentáře

Katarína Září 25, 2016 at 11:53 am

Vyskúšala som tento váš koláčik a je úžasný..ďakujem..:-)

Reply
Zdena Září 25, 2016 at 12:22 pm

Dobrý den, děkuji za zprávu, to jsem moc ráda, že chutnal. Přeji Vám krásný podzim, Zdena

Reply

Zanechte komentář