hlavní jídlainspirace ze světas masem

Masové koule se zeleninovou omáčkou

zveřejněno uživatelem Zdena 28 září, 2017 2 Komentáře

Původně jsem se chystala na klasické švédské masové koule, které nás naučila jíst Ikea a kdyby nic jiného, tak tohle se jim teda povedlo, protože je to opravdu dobrota a navíc praktické jídlo, kterým hravě nasytíte několik krků najednou. A to jsem právě potřebovala. Jenže těch krků, co jsem chtěla nasytit, bylo opravdu hodně a věděla jsem, že bych asi neměla dost omáčky, která mi u švédských koulí vyjde vždycky tak tak. Tak jsem se rozhodla pro italskou variaci s rajčatovo – zeleninovou omáčkou, kterou jsem si vyrobila zvlášť, což je možné v podstatě, když to přeženu, v neomezeném množství. Inspirovala jsem se koulemi, co jsem našla na internetu zde, ale recept jsem si změnila. Pekla jsem koule už 2x a pokaždé jsem vlastní masokule udělala jinak. V prvním případě jsem přidala podle původního receptu klobásu. V druhém případě jsem se rozhodla na poslední chvíli, klobásu jsem tedy doma neměla a tak jsem do masa přidala anglickou slaninu. A obě varianty byly super. Masové koule se zeleninovou omáčkou jsou rozhodně rovnocenným kamarádem svých švédských příbuzných. Obojí jsem pekla pozdě večer, protože přes den jsem v práci, tak to jinak nezvládám. Proto nejsou fotky nic moc, s tím ale budu bojovat celou zimu, nedá se nic dělat. Jídlo je ale tak skvělé, že sem recept dávám, tak mi ty fotky odpusťte.

Potřebujete:

  • 800 g – 1 kg mletého vepřového masa (v originálním receptu bylo krůtí)
  • 250 – 300 g masové syrové klobásy – u nás se moc nesežene, tak jsem v globusu koupila jejich syrovou tlustou bílou klobásu na gril, myslím, že to jako náhrada nebylo špatné
  • 1 vejce
  • 3 jarní cibulky nadrobno nakrájené bílé i zelené části
  • 3 stroužky česneku
  • 1 nastrouhanou mozzarellu
  • 50 g strouhaného sýru parmezánového typu, třeba Gran Moravia
  • velkou hrst sekané zelené petrželky, přidala jsem i nať řapíkatého celeru, který jsem dávala do omáčky
  • sůl, pepř
  • 600 ml rajčatové omáčky na těstoviny podle originálního receptu. Tu jsem já udělala jinak, protože jsem chtěla omáčky víc a více se zeleninou, tak popíšu, jak to je původním receptu a jak jsem to dělala já.

Troubu rozehřejte na 180 °C.

Na koule smíchejte všechno dohromady, osolte a opepřete. Na velký plech udělejte koule a vyskládejte je vedle sebe.

Stačí podlít asi 1,5 dl vody, vypeče se tuk, tak víc není třeba. koule dejte do trouby péct na 30 minut, aby začaly lehce zlátnou na povrchu.

Pak můžete nalít mezi koule těstovinovou rajčatovou omáčku a péct dalších asi 15 – 20 minut.

Jiná možnost je, že si omáčku uděláte sami ze zeleniny a rajčat. Protože jsem měla plno rajčat, tak jsem asi mísu nakrojených rajčat spařila vroucí vodou a o chvíli slila a oloupala. Rajčata jsem pak vždy rozpůlila, vytlačila semínka s vodou a zbytek nakrájela do druhé mísy. Teď už je po rajčatech, tak bych místo toho použila 2 rajčatové konzervy.

Na vlastní omáčku tedy potřebujete:

  •  mísu rajčat nebo 2 konzervy sterilovaných rajčat
  •  2 mrkve
  •  3-4 řapíky celeru i s natí
  •  1 cibuli
  •  5 stroužků česneku
  •  bylinky
  •  případně rajčatovou omáčku na těstoviny k tomu nebo rajský protlak
  •  sůl, pepř, vodu
  •  olivový extra panenský olej

Nadrobno nakrájejte mrkve, řapíky celeru, cibuli a česnek, to pomalu restujte na olivovém oleji. Když začne  zelenina zlátnout a vonět, přidejte připravená rajčata, případně nějaké bylinky, jako oregano, tymián nebo bazalku, sůl a pepř.

Přilijte k tomu vypečenou omáčku slitou z masových koulí, případně dolijte vodou nebo vývarem, aby omáčka nebyla moc hustá a nechejte vše dusit asi 20 minut. Pokud potřebujete omáčky opravdu hodně, můžete přidat jednu sklenici ideálně domácí omáčky na těstoviny, případně místo ní 1 rajčatový protlak a pak můžete přilít i trochu vody.

Já jsem do omáčky přimíchala ještě hrst nakrájených listů ze řapíků celeru.

Hotovou omáčku nalijte mezi masové koule, dá se říct, že je v ní utopíte, pečte v troubě asi 15 – 20 minut.

Koule s omáčkou jsou skvělé s těstovinami, ale můžete je podávat klidně s rýží, kuskusem či bulgurem, luxusní jsou ale i s bagetou.

 

Také se Vám může líbit

2 Komentáře

Jana 22 ledna, 2018 at 3:52 pm

Zdeni, tak jsem o víkendu vyzkoušela koule…móóóóc dobré, omáčka luxusní, jen jsem nesehnala syrovou klobásu (teda spíše v Lidlu nebyla ani bílá ani jiná podobná a mně se nechtělo už jezdit a shánět jinde) a kuličky byly proto asi trochu tužší než měly být – podle mě to ta klobáska odlehčí a dochutí. I tak to bylo super, příště si ale dám pozor a nebudu šidit :-). Protože u nás kluci nemají v oblibě řapíkatý celer, použila jsem nastrouhanou cuketu a myslím, že to ničemu nevadilo. Opět dobrota. Musím říct, že Váš blog je úžasný, najdu tam vždy inspiraci, ať dám do vyhledávače cokoliv :-). Další na řadě budou nějaké noky, mám hodně brambor, tak už jsem se koukala, že uvaříte větší hromadu a pak “nokujete”. Protože vařím pořád teplé večeře, je to super nápad, jdu taky do toho, ušetřím si práci. Zase dám vědět :-)! Jana

Reply
Zdena 22 ledna, 2018 at 5:22 pm

Jani, tak to moc děkuju za zprávu. Já už jsem je taky dělala i bez klobásky, byly malinko sušší než s ní, ale taky nám chutnalo.
Mám to přesně jako vy, vařím teplé večeře, takže ráda něčeho připravím víc a pak vymýšlím, co s tím. Speciálně to takhle dělám s luštěninami, bulgurem a pod. Mějte se krásně a budu se těšit na další zprávy 😊 z kuchyně. Zdena

Reply

Zanechte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..