bez masak zakousnutípečivosladká jídla a dezertysnídaně

Štrúdl, který můžete péct i několik dní po sobě

zveřejněno uživatelem Zdena Duben 9, 2018 2 komentáře

Je jasné, že jako spousta jiných sladkých koláčů a buchet, je i štrúdl nejlepší čerstvý. Nejčastěji nejspíš sáhnete po listovém těstu, které je snadno po ruce. A dneska, když jej koupíte i vyválené, tak je to úplná pohoda. Dělám to často taky tak, protože je to zkrátka superrychlé a jednoduché i dobré. Tenhle recept na štrúdlové těsto jsem dostala od kolegyně a musím říct, že jsem z něj nadšená. Není to tedy těsto lístkovací, spíš se podobá těstu taženému. Co je na něm tak skvělé? Připravíte jej raz dva, krásně se s ním pracuje, vyválíte jej velmi pohodlně na tenkou placku, a to opravdu hodně tenkou. Po založení těsta by toto mělo nejméně 4 hodiny odpočívat, z čerstvého tenhle štrúdl neumotáte. Ale nejlepší na něm je to, že z těsta můžete postupně ubírat a upéct si klidně 2 až 3 dny po sobě k odpolední kávě vždy velmi rychle čerstvý moučník. Z uvedeného množství upečete 4 běžné nohavice. Já jsem pekla jen jablečné, tak nemůžu sloužit s jinými náplněmi. S jablky to tedy funguje výborně. Navíc víte, jaké ingredience jste do těsta použili, což se bohužel o lístkovém těstu říct nedá. Takže další sladký recept v řadě…..

Potřebujete:

  •  1 kostku másla
  •  400 g hladké mouky
  •  1 dl studené vody
  •  špetku soli
  •  2 vejce

Postup je velmi jednoduchý. Máslo rozehřejte. Nechejte krátce zchladnout a přilijte k němu studenou vodu. Pokud budete těsto zadělávat v robotu, což doporučuji, protože je to velmi rychlé, tak přelijte máslo s vodou do mísy, přidejte mouku, sůl a vejce a vše smíchejte do měkké hroudy. Těsto má podobnou konzistenci jako ty barevné měkké modelíny, co se kupují dětem. Nevím, jestli to ještě frčí, ale asi ano, na Instagramu na mě občas vyskočí nějaké video, kde se smíchá páté přes deváté a do toho třpytky. A právě takhle příjemné do ruky těsto je.

Přendejte jej na fólii a zabalte nebo  jen přikryjte v misce a dejte do lednice. Minimálně na 4 hodiny, ideálně ho tam nechejte do druhého dne. Těsto vyzraje a ztuhne. Druhý den jej vyndejte na vál (z misky jsem hroudu musela vydolovat ode dna pevnou stěrkou) a umačkejte do válečku. Rozdělte na 4 díly. Pokud nebudete péct všechny šišky najednou, tak zbytek zase zabalte do fólie a uchovejte na další den či dny.

My máme rádi štrúdl jen s jablky, žádnou strouhanku či rozinky. Takže jsem si těsto vyválela a nastrouhala na jeden štrúdl asi 4  malá jablka, trošku jsem je pocukrovala, posypala skořicí a lehce strouhla citrónovou kůru z bio citrónu. Zamotaná nohavice je malinko živější, jak je těsto na tenko vyválené. Ale když si plech dáte až k šišce, tak jej přendáte bez poškození. Můžete si ale těsto po vyválení na válu opatrně přendat na papír, tam naplnit a po zamotání pomocí papíru přendat na plech.

Jinak se dá v pohodě péct přímo na plechu bez papíru, nepřilepí se.

Pečte 30 – 35 minut v troubě vyhřáté na 180 °C.

Také se Vám může líbit

2 komentáře

Švecova Září 15, 2018 at 8:34 am

posílám štrůdl

Reply
Zdena Září 15, 2018 at 11:17 pm

Jako obrázek? Asi mi nedorazil, ale hlavně jestli vám chutnal! 🙂 Z.

Reply

Zanechte komentář

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.