bez masahlavní jídla

Zapečené brambory – večeře ze zbytků

zveřejněno uživatelem Zdena Březen 8, 2017 0 komentářů

Tohle tedy jistě není žádný recept, to ne. Ale….. Někdy se vám určitě stane, že uvaříte víc brambor, než potřebujete a pak je buď použijete na noky nebo knedlíky, nebo je nakonec zapomenuté z lednice vyhodíte, protože už jsou tak trochu obešlé a nevábné. Taky ale můžete podobné zbytky použít na přípravu velmi snadného jídla a velmi chutného plnohodnotného pokrmu. Zapečené brambory s čímkoli vhodným, co ještě najdete v lednici, máte hotové za zhruba 40 minut. Množství surovin tu nebudu uvádět, protože podle toho, co a kolik toho máte, budete mít případných porcí.

Potřebujete:

  •  vařené brambory
  •  cibuli
  •  nějakou vařenou zeleninu, pokud máte, nebo použijte mražený hrášek. Já měla zbytek zelených fazolek, tak malou misku, ideální množství pro zpestření pokrmu
  •  špetku kmínu
  •  trošku uzené sladké papriky
  •  olivový olej
  •  strouhaný aromatický sýr (čedar, parmazán, plísňový sýr)
  •  trošku strouhanky na posypání povrchu, můžete vynechat

Rozehřejte troubu na 200 °C.

Brambory nakrájejte na kousky, což už asi jsou. Cibuli na osminy, tak zvaně na lodičky. Nemusíte ji ani rozebírat, nechejte je klidně spojené. Sýr nastrouhejte nahrubo.

Pekáček nebo formu, v níž budete zapékat, vymažte olejem. Dejte do něj brambory a cibuli a promíchejte, případně ještě trochu přikápněte oleje.

zapečené brambory

Rozprostřete po pekáči a přidejte zeleninu, posypte decentně kmínem a paprikou, zasypte sýrem a poprašte strouhankou. Pro bezlepkovou verzi ji vynecháte. Povrch ještě pokapejte trošku olejem. Dejte na půl hodiny do trouby.

zapečené brambory

Podávejte s kysanou zeleninou, chutney, zakysanou smetanou nebo trochou majolky. Zkrátka podle toho, co máte rádi.

zapečené brambory

 

 

Také se Vám může líbit

Zanechte komentář

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.