bez masahlavní jídla

Zapečené brambory – večeře ze zbytků

zveřejněno uživatelem Zdena Březen 8, 2017 0 komentářů

Tohle tedy jistě není žádný recept, to ne. Ale….. Někdy se vám určitě stane, že uvaříte víc brambor, než potřebujete a pak je buď použijete na noky nebo knedlíky, nebo je nakonec zapomenuté z lednice vyhodíte, protože už jsou tak trochu obešlé a nevábné. Taky ale můžete podobné zbytky použít na přípravu velmi snadného jídla a velmi chutného plnohodnotného pokrmu. Zapečené brambory s čímkoli vhodným, co ještě najdete v lednici, máte hotové za zhruba 40 minut. Množství surovin tu nebudu uvádět, protože podle toho, co a kolik toho máte, budete mít případných porcí.

Potřebujete:

  •  vařené brambory
  •  cibuli
  •  nějakou vařenou zeleninu, pokud máte, nebo použijte mražený hrášek. Já měla zbytek zelených fazolek, tak malou misku, ideální množství pro zpestření pokrmu
  •  špetku kmínu
  •  trošku uzené sladké papriky
  •  olivový olej
  •  strouhaný aromatický sýr (čedar, parmazán, plísňový sýr)
  •  trošku strouhanky na posypání povrchu, můžete vynechat

Rozehřejte troubu na 200 °C.

Brambory nakrájejte na kousky, což už asi jsou. Cibuli na osminy, tak zvaně na lodičky. Nemusíte ji ani rozebírat, nechejte je klidně spojené. Sýr nastrouhejte nahrubo.

Pekáček nebo formu, v níž budete zapékat, vymažte olejem. Dejte do něj brambory a cibuli a promíchejte, případně ještě trochu přikápněte oleje.

zapečené brambory

Rozprostřete po pekáči a přidejte zeleninu, posypte decentně kmínem a paprikou, zasypte sýrem a poprašte strouhankou. Pro bezlepkovou verzi ji vynecháte. Povrch ještě pokapejte trošku olejem. Dejte na půl hodiny do trouby.

zapečené brambory

Podávejte s kysanou zeleninou, chutney, zakysanou smetanou nebo trochou majolky. Zkrátka podle toho, co máte rádi.

zapečené brambory

 

 

Také se Vám může líbit

Zanechte komentář