Osvěžující letní moučník, je z jiného soudku než obvyklé ovocné koláče.
Zejména, pokud máte malin málo jako já, resp. nemám v podstatě skoro žádné. Ačkoli každý, kdo maliny pěstuje, nadává na jejich plevelnost, já dělám možné i nemožné a nedaří se mi. Vždycky uschnou nebo je zničí hryzec, náš prakticky domácí mazlíček. Takže moje maliny jsou z trhu, kde si za cenu lehkého oběda koupím mističku malin a jsem happy, protože maliny miluji.
Potřebujete:
- ½ šálku slunečnicového oleje
- 1 š podmáslí
- 3 vejce
- 2 š hladké mouky
- 2 ČL prášku do pečiva
- špetku soli
- 120 g cukru
- kůra a šťáva z poloviny bio citrónu
- menší miska malin
Na polevu:
- 2 PL citrónové šťávy
- ½ š moučkového cukru
Troubu předehřejte na 180 °C. V míse smíchejte tekuté ingredience a přidejte smíchané suché. Maliny můžete velmi opatrně promíchat v misce s těstem, pokud máte spíš měkké, můžete je dát až do těsta, které nalijete do chlebíčkové hranaté formy a opatrně je trošku zašťouchat do hloubky, aby byly přibližně rovnoměrně rozvrstvené v těstě. Já jsem promíchávala v misce velmi lehce a maliny se vůbec nerozbily.
Formu dejte do vyhřáté trouby a pečte asi 50 minut, vyzkoušejte špejlí, jestli se těsto nelepí. Vyndejte z trouby a nechte ve formě chladnout aspoň hodinu.
Pak opatrně vyndejte na mřížku a potřete citrónovou polevou.