hlavní jídlainspirace ze světapolévky a dušeninys masem

Jehněčí curry s cizrnou

zveřejněno uživatelem Zdena Červenec 2, 2018 0 komentářů

Skvělé jídlo, vynikající a jestli máte curry rádi, tak do toho. Je pravda, že jsem se tentokrát musela nutit, jako už dlouho ne, abych se do něj pustila. Z balíčku jehněčích kousků mi zbylo tak do půl kila. Půlku jsem spotřebovala na mleté grilované kebaby. Druhý den se mi vůbec nechtělo vařit. Nevím, jestli to tak máte taky, normálně vařím hrozně ráda a prakticky pořád, ale čas od času se mi stane, že mě chuť zkrátka přejde a to úplně. To když jsem doma sama, tak sním klidně hrst ořechů a mám navařeno. Ale protože den předem jsem měla chuti plno a slíbila jsem curry uvařit, tak jsem se nakonec přinutila. Jehněčí curry s cizrnou můžete klidně jíst samotné, cizrna už je sama tak trochu přílohou. To jsem si dala já a ostatním jsem uvařila basmati rýži. Recept, ač to tak nemusí vypadat, je poměrně rychlý a není to nic složitého. Můžete použít klidně i kuřecí nebo krůtí maso, je to poměrně variabilní záležitost. Zrovna tak nakonec, až budete přidávat cizrnu, přidejte pár listů mangoldu nebo špenátu, případně kapusty., pokud budete mít něco po ruce.

Potřebujete:

  •  cca 500 g jehněčího masa na kostičky
  •  1 cibuli
  •  3 stroužky česneku
  •  kus zázvoru velikosti palce
  •  2 ČL římského kmínu
  •  2 ČL koriandru
  •  3 tobolky kardamomu
  •  2 ČL kořeníci směsi garam masala
  •  2 – 3 ČL curry směsi. U obojího, jak garam masaly, tak curry, velmi doporučuji koupit koření v exotickém koutku původem z asijských zemí, je to chuťově velký rozdíl. Já jsem měla zelenou směs curry koření v mrazáku, koupila jsem si ji na trhu na Srí Lance. Nebojte se na cestách rozšoupnout. Doma si koření dáte zmrazit a můžete pak velmi dlouho odebírat. Ale jinak si jej kupuji v exotických potravinách v obchodech nebo občas i v nějaké speciálce s kořením, kterou ovšem nemám zrovna po ruce.
  •  1 ČL kurkumy
  •  asi 5 sušených kari lístků. Ty můžete vynechat, úplně běžně asi k mání nejsou.
  •  chilli podle chuti. Někdy už samy kořenící směsi jsou pikantní, jindy je třeba trochu pálivé chuti dodat. Nebojte se toho, curry které aspoň trochu nepálí, může být výborné, ale je to poloviční zážitek. Každý ale to trochu máme jinde, takže přiměřeně, ať nehoříte dvakrát.
  •  1 konzervu rajčat
  •  1 větší konzervu sterilované cizrny (kupuji v Lidlu, je skvělá)
  •  sůl
  •  1 konzervu kokosového mléka
  •  hrst sekané koriandrové nati, tu velmi doporučuji, je to kouzelná ingredience
  •  1 – 2 ČL limetkové šťávy
  •  1 – 2 ČL hnědého nerafinovaného třtinového nebo kokosového cukru, v asijských zemích používají palmový cukr
  •  zakysanou smetanu nebo bílý jogurt na dochucení na talíři

Na oleji nebo lépe na ghí nechejte zpěnit nadrobno nakrájenou cibulku, po chvíli přidejte nasekaný česnek a nastrouhaný zázvor. Ten ani neloupu, pokud je pěkný. Krátce orestujte a přidejte v hmoždíři podrcený římský kmín s koriandrem (semínky) a tobolky kardamomu a chvíli zase opékejte. Pak dejte do hrnce maso, přidejte trochu plamen, ať se peče prudčeji, ale ne zase na plný pecky. Nechejte maso zatáhnout ze všech stran, přidejte všechno zbývající koření, rajčata, sůl a duste na mírném ohni pod pokličkou, dokud není maso měkké. Může to trvat tak 20 minut podle masa. Pak přidejte kokosové mléko a cizrnu a vařte otevřené do zhoustnutí omáčky. Ke konci přidejte limetovou šťávu a koriandrovou nať, podle chuti pak i trošku cukru a případně dosolte.

Podávejte s vařenou rýží nebo třeba naanem či jinými plackami. Navrch můžete dát trochu bílého jogurtu či zakysané smetany.

Také se Vám může líbit

Zanechte komentář

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.