bez masahlavní jídlainspirace ze světa

Španělská tortilla s cuketou

zveřejněno uživatelem Zdena 25 srpna, 2015 0 komentářů
Pro nás je to trochu zavádějící název jídla, protože tortilly známe hlavně jako placky, které se různě plní. Ale tohle jídlo se tak jmenuje, je to španělská klasika. Vzpomněla jsem si na ni, když jsem vymýšlela, co s úrodou cuket a byl to dobrý nápad. Španělská tortilla je výborné jídlo, ve kterém cukety nehrají hlavní roli, ale to je i jeden z důvodů, proč bude chutnat pokrm i těm, kteří nad cuketou ohrnují nos. Sama se snažím taková jídla vymýšlet, protože mladé cukety jsou opravdu luxusní dobrota.

Potřebujete:
  •  2 malé cukety
  •  polévkovou misku mladých brambor vařených ve slupce
  •  1 papriku
  •  pár koktejlových rajčátek
  •  česnek či cibuli podle vaší chuti (asi 2 stroužky a 1 malá cibule), pokud nechcete, můžete i vynechat
  •  anglickou slaninu nebo pár plátků choriza nebo kousek chorizo klobásky
  •  5 vajec
  •  olivový olej
  •  podle chuti můžete přidat trochu oregana
  •  1 ČL papriky, lépe uzené

Cukety a brambory nakrájejte na hranolky, nakrájejte česnek, cibuli, papriku, rajčata.
Rozpalte troubu na 180°C.
Na větší pánvi, kterou můžete dát péct do trouby (pokud nemáte, budete na závěr potřebovat pekáček či formu v průměru kolem 30 cm vymazanou olejem) zpěňte na oleji slaninu či chorizo, česnek, cibuli a přidejte postupně ostatní ingredience. Pánev bude poměrně plná, je opravdu dobré sáhnout povětším modelu. Podle potřeby přidejte olej. Osolte, opepřete. Opékejte, zelenina začne vonět a lehce zlátnout, chvíli to trvá, tak 15 minut určitě.
V míse rozmíchejte vajíčka, osolte, opepřete, přidejte uzenou papriku, nalijte do pánve a nechte péct, až začnou zlátnout okraje.
Pokud budete přelívat do formy, tu opravdu dobře vymažte olejem, dejte do ní zeleninu z pánve a vajíčka nalijte rovnou až do formy, bude se pak déle péct v troubě, asi 40 – 50 minut.
Na pánvi se dopéká tortilla asi 20 – 30 minut, je potřeba ke konci hlídat, až povrch zezlátne, je hotovo.
Z receptu je jasné, že variabilita je veliká, můžete zkoušet přidat jiné druhy zeleniny, sýr. Základem jsou brambory a vejce. Neměli byste asi dávat moc vlhkých ingrediencí, ať místo tortilly nemáte zapečenou kaši.

Také se Vám může líbit

Zanechte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..