hlavní jídlapolévky a dušeninys masem

Kuřecí polévka

zveřejněno uživatelem Zdena 24 června, 2017 0 komentářů

Jednoduchá a výborná. Někdy se až musím smát, když si uvědomím, proč vlastně jsem uvařila to a ono, co mě zrovna vedlo ke konkrétnímu jídlu. Tato kuřecí polévka je typický příklad. Nevím, jak vy, ale já jsem jako dítě nesnášela petržel nebo libeček do polévky. Moje babička ho velmi ráda používala. Nepamatuji si, kdy nastala ta změna, že se všechny tyhle chutě obrátily. Když jsem na zahrádce trhala libeček, abych ho babičce trochu dovezla, dostala jsem nezřízenou chuť na polévku, hned jak jsem tu jeho typickou vůni měla pod nosem. Proto jsem si druhý den koupila kuře (měli v bio kvalitě, tak nebylo co řešit) a vývar jsem si dala vařit. To je myslím ten správný výraz, protože když vařím vývar, tak to obvykle není jediná činnost, kterou vykonávám. Dopadne to tak, že vývar je na plotně a já celé odpoledne dělám na zahradě a na polévku si ani nevzpomenu. Vím, že nemusím, nic se nestane, když budete vyvářet klidně i 3 hodiny. Podotýkám, že tento recept je čirou inspirací, variací na polévku je nepočítaně a je jen na vás, co budete chtít do samotné polévky přidat.

Potřebujete – na základní vývar:

  •  kuřecí skelet
  •  asi 2 litry studené vody
  •  1 cibuli
  •  3 stroužky česneku
  •  2 malé nebo jednu střední mrkev
  •  kousek celeru, tak asi jako mrkve
  •  3 kuličky nového koření
  •  1 bobkový list
  •  pár kuliček pepře
  •  sůl

Na dokončení polévky:

  •  1 malou mrkev
  •  stejné množství celeru
  •  1 stroužek česneku
  •  pár růžiček brokolice
  •  malou mističku hrášku (mraženého nebo čerstvého)
  •  misku nakrájených žampiónů nebo hlívy
  •  1 PL nadrobno nakrájeného libečku
  •  trochu oleje nebo ghí
  •  sůl, pepř pokud bude potřeba
  •  1 vajíčko
  •  1 PL hladké mouky
  •  trochu vody na těstíčko
  •  1 PL sekané petrželky

Skelet dejte do studené vody spolu s mrkví a celerem nakrájenými na velké kusy. Přidejte rozkrojené stroužky česneku a koření, osolte a přiveďte k varu. Nesolte moc, voda se odpaří a mohli byste mít přesoleno. Dochutit polévku můžete až na konci. Jakmile začne voda vřít, stáhněte plamen a sbírejte pěnu, která se vám začne dělat. Vařte na tom nejmenším plameni, co máte. Po chvíli se pěna přestane tvořit a a vy máte volno. Nechejte vývar vařit na minimálním plameni odkryté nebo jen napůl pod pokličkou. Můžete nechat vařit klidně 3 hodiny. Když dělám vývar ve velkém hrnci a třeba krůtí, hovězí nebo z jehněčích kostí, nechám ho klidně vařit přes noc, dá se to dělat i v troubě. Ale u kuřecího vývaru tolik času nepotřebujete. Já myslím, že většinou se u mne vaří tak 3 – 4 hodiny. Zkrátka než zase dorazím domů. Pokud byste vařili na prudkém ohni, vývar bude zakalený a to nechcete. Už se mi to taky stalo a ani jsem na prudkém ohni nevařila. Přesto jsme to přežili, i zakalený vývar je k jídlu.

Po uvaření polévku slijte přes cedník do druhého hrnce. Nechejte skelet trochu vychladnout a pak oberte uvařené maso a dejte jej bokem.

 

Na vlastní polévku si připravte novou zeleninku. Mrkev a celer si nakrájejte na jemné nudličky. Houby také na tenké plátky nebo nudličky. Česnek nadrobno.

V hrnci na malém množství tuku osmahněte připravenou zeleninu a houby s česnekem. Brokolici přidáte až ve chvíli, kdy bude zelenina vonět a zlátnout.

Po přidání brokolice nalijte do hrnce přeceděný vývar a přidejte maso. Přihoďte libeček, hrášek a krátce vařte, už jen tak 3 minuty.

V mističce umíchejte těstíčko z vajíčka, mouky a trochy vody, konzistence asi jako na palačinky. Zamíchejte do něj nasekanou petrželku a osolte. Z těstíčka udělejte omeletu, kterou pak zarolujete a nakrájíte na šneky, které přidáte do polévky.

Posypte lehce petrželkou nebo libečkem. A je to. Kuřecí polévka je na světě.

 

Také se Vám může líbit

Zanechte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..