hlavní jídlaryby a seafood

Pečený filet s řapíkatým celerem

zveřejněno uživatelem Zdena Srpen 3, 2018 2 komentáře

Koupila jsme v Globusu velký filet z nilského okouna. Až potom jsem přemýšlela, co s ním. Když je filet bez kůže, tak s ním nemám moc dobré zkušenosti s přípravou na pánvi, většinou mám aspoň z části ryby fašírku. Oblíbila jsem si pečení v troubě na plechu. Buď rybu okořením, pokapu olivovým olejem a pokladu třeba plátky citrónu, nebo vyrobím něco navrch, čím filet potřu. Zkusila jsem pečený filet s řapíkatým celerem, který se k rybě chuťově velmi hodí. Filet byl dost velký pro 4 lidi. Přílohu teď v létě máme dost monotónní, protože nám opravdu hodně chutná. V troubě peču na plechu nakrájenou na kostičky dýni. Někdy s řepou, jindy přidám brambory nebo květák. Osolím, okořením nebo dám bylinky, pokapu olivovým olejem a upeču.

Potřebujete:

  • velký filet z bílé ryby
  • 3 – 4 řapíky celeru
  • olivový olej
  • sůl, pepř
  • asi 1 dl suchého bílého vína
  • 1/2 kelímku šlehačky – obojího, tedy vína i šlehačky můžete dát i víc, budete mít trochu více omáčky
  • hrst sekané petrželky nebo natě z řapíkatého celeru
  • přílohu dle vaší chuti, pokud byste pekli dýni, tak 1 Hokkaido a pár brambor nebo řepa či květák by vám mohly stačit

Celer nakrájejte na kostičky. Orestujte na olivovém oleji, nechejte rozvonět. Osolte, opepřete a podlijte bílým vínem. Duste asi 5 minut pod pokličkou, pak odklopte, přidejte šlehačku a nechejte povařit dalších 5 minut, případně podle potřeby ještě přidejte trochu vína. Omáčka se postupně trochu zredukuje a zhoustne. Pak vmíchejte sekanou petrželku či celerovou nať.

Filet osolte z obou stran, dejte na plech na trochu olivového oleje, nandejte na rybu připravený celer i s omáčkou a dejte péct do trouby vyhřáté na 180 °C na asi 30 minut.

Pokud budete péct i zeleninu, může dát oba plechy do trouby na program s horkým vzduchem, přičemž zeleninu tam dejte o asi 5 minut dříve.

 

Také se Vám může líbit

2 komentáře

Sarka Září 6, 2018 at 12:44 pm

Dal by se pouzit tento recept i na jine druhy ryb?

Reply
Zdena Září 6, 2018 at 6:04 pm

Zdravím! Určitě ano, ale volila bych spíš bílou rybu. Nebojte se experimentovat! Hezký den, Zdena

Reply

Zanechte komentář

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.