inspirace ze světak zakousnutísladká jídla a dezerty

Sladká kořeněná rýže s mangem

zveřejněno uživatelem Zdena 5 dubna, 2018 0 komentářů

Zase se mi podařilo koupit dobré zralé mango, tomu jsem neodolala. Sice se nedá srovnat s mangem, které ochutnáte v zemích, kde se pěstuje, ale úplně odříct si ho nedokážu. Občas je zkrátka nějaký ten kompromis omluvitelný. Rozhodla jsem se k němu uvařit sladkou rýži, ale po indicku s kořením a trochou kokosového mléka. Použila jsem k tomu kulatou rýži na risotto. Sladká kořeněná rýže s mangem je taková exotičtější variace na naši klasickou sladkou rýži, ale připravit si jí můžete ze zcela běžně dostupných surovin. Abych zkrátila dobu vaření sladké rýže, tak jsem si ji večer předem namočila do vody. Rýže je pak hotová mnohem dříve.

Na 4 – 6 malých mističek potřebujete:

  •  250 g kulatozrnné rýže na risotto
  •  500 ml vody na namočení
  •  750 ml mléka
  •  1 větší plechovka kokosového mléka
  •  50 g másla
  •  3 PL tmavého třtinového cukru
  •  tyčinku skořice (pokud máte cejlonskou, dejte ji)
  •  2 tobolky kardamomu
  •  ½ ČL strouhané kůry z bio citrónu
  •  1 ČL vanilkového extraktu nebo zrníčka z půlky vanilkového lusku
  •  špetku soli
  •  mango

Rýži si namočte večer předem do vody, pokud budete vařit druhý den dopoledne, nemusíte ji ani dávat do lednice, pokud až později, uložte ji do chládku. Před vařením rýži slijte a dejte pomalu vařit v mléce a kořením, cukrem, solí a máslem. Já ani nedávám plné mléko, ale ředím napůl s vodou. Vařte na mírném ohni, a když je rýže skoro měkká, přidejte kokosové mléko a povařte vše pomalu do zhoustnutí. Někdy je potřeba při vaření přilít trochu mléka, každá rýže je jiná.

Nakonec vylovte koření a rýži rozdělte do mističek, které předem vypláchněte vodou, můžete pak před podáváním rýži vyklopit na talířek, při zchladnutí zhoustne, tak to jde.

Na talíři nebo v mističce, jak chcete, ji pak obložte nakrájeným mangem.

 

Také se Vám může líbit

Zanechte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..