k zakousnutípečivosladká jídla a dezertysnídaně

Jablečný koláč

zveřejněno uživatelem Zdena Březen 5, 2017 2 komentáře

Tenhle jablečný koláč je vážně jeden z nejlepších koláčů, co jsme měli. Moc nám chutnal. Určitě je výhodou, pokud použijete kyselá jablka, ale to v podstatě platí u většiny pečených dobrot s jablky, alespoň my to tak máme. Kyselá jablka vyvažují jinak sladkou chuť většiny dezertů. Navíc je koláč kořeněný aromatickým a voňavým muškátovým oříškem a skořicí, což mu dodává výbornou exotickou chuť. Je velmi snadný na přípravu, tak jej bez obav vyzkoušejte, nebudete litovat.

Potřebujete:

  •  125 g mouky. Dala jsem větší díl hladké bio mouky a přimíchala celozrnnou pšeničnou mouka a trochu mouky čirokové. Zkrátka jsem si trochu hrála, nebojte se toho, jen hladká mouka by měla tvořit hlavní podíl.
  •  1 ČL sody
  •  ¼ ČL soli
  •  1 ČL mleté skořice
  •  1 ČL mletého muškátového oříšku
  •  1 ČL vanilkového extraktu
  •  1 vejce
  •  2 hrnky jablek oloupaných a nakrájených na kostičky
  •  2 hrsti vlašských ořechů nasekaných nebo jen v ruce nahrubo podrcených na velké kousky
  •  70 g másla
  •  150 g hnědého krystalového cukru

Rozehřejte troubu na 180 °C

V robotu utřete máslo s cukrem. Když je vše měkké a hmota začíná trochu světlat, přidejte vejce, vanilkový extrakt a pak postupně přisypávejte suché ingredience, které jste předem všechny promíchali v misce. Nakonec vmíchejte jablka.

Těsto dejte do kulaté formy o průměru zhruba 30 cm, rovnoměrně jej rozhrňte. Stačí namočit ruce a jde to jedna báseň.

Nakonec na povrch dejte ořechy a lehce je do těsta zatlačte.

Pečte asi 40 minut.

Podávejte se šlehačkou, zalité javorovým sirupem.

Také se Vám může líbit

2 komentáře

Janull Září 29, 2018 at 7:05 pm

100g cukru úplne stačí, aj bez šľahačky a sirupu je to príjemný dezert 🙂

Reply
Zdena Říjen 16, 2018 at 9:41 pm

Určitě, teď už cukru taky dávám o dost míň. Je pravda, že šlehačka není třeba, ale s ní je to takový dortík. Běžně většinou šlehačku slupneme v prvním kole a pak pokračujeme taky bez ní, takže souhlasím. Hlavně když vám chutnalo, se šlehačkou nebo bez, to už je jedno. Mějte se, Zdena

Reply

Zanechte komentář

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.