inspirace ze světak zakousnutípečivosladká jídla a dezertysnídaně

Vánoční čokoládový koláč

zveřejněno uživatelem Zdena Prosinec 19, 2018 0 komentářů

Tohle je vážně jedna z největších vánočních dobrot, co jsem kdy měla. Recept jsem našla na internetu zde a upravila si jej. V originálním seznamu ingrediencí jsou rozinky, které jsou u nás doma na černé listině, takže je nepoužívám. Ale popravdě se sem daleko víc hodí třeba brusinky nebo sušené višně či černý rybíz, které jsem měla doma a použila do své verze. Jsou totiž kyselé a dobře  se tak doplňují s jinak sladkou chutí tohoto vánočního skvostu. Koláč je jeden z těch držáků, který můžete mít i pár týdnů, pokud jej dobře zabalíte. Poprvé jsem jej pekla loňské Vánoce, kdy jsem neměla téměř žádné cukroví. Vánoční čokoládový koláč byl mnohem lepší. A dali jsme si vždycky kousek ke kávičce nebo k čaji a vánoční uzobávání jsme úspěšně eliminovali. Koláč se poměrně dlouho peče při nižší teplotě. V originále psali 1 – 1 ½ hodiny, ale já jsem suchou špejli vytáhla až po dvou hodinách. Takže buďte trpěliví. Vánoční čokoládový koláč vám vřele doporučuji vyzkoušet, nebudete litovat. A další bonus je snadná příprava, smícháte a pečete.

Potřebujete:

  •  200 g másla
  •  200 sušené třtinové šťávy muscovado nebo kokosový cukr
  •  4 vejce
  •  100 g hladké mouky
  •  75 g mletých mandlí
  •  25 g kakaa
  •  1 ČL prášku do pečiva
  •  200 g sušených brusinek nebo mixu sušeného bobulovitého ovoce, případně samozřejmě můžete použít sultánky, co byly v originálním receptu
  •  50 g kandované citrusové kůry (můžete namíchat různé druhy)
  •  50 g hrubě sekaných mandlí, já jsem je nechala ve slupce a ničemu to rozhodně nevadilo, v původním receptu blanšírovali
  •  50 g stejně připravených lískových oříšků
  •  50 g pistácií (nesolených, nepražených), pokud nemáte pistácie, přidejte těch 50 g v oříšcích s mandlemi
  •  100 g peciček či sekané hořké čokolády
  • ¼ ČL mletého hřebíčku
  •  1 ČL mletého zázvoru
  •  ¼ ČL strouhaného muškátového oříšku
  • ½ ČL mletého pepře
  •  ½ ČL mořské soli
  •  1 ČL vanilkového extraktu
  •  kůra a šťáva z 1 pomeranče

Rozehřejte troubu na 160 °C, pokud používáte horký vzduch, nastavte jen 150 °C.

Nejdříve si připravte všechny ingredience. Nasekejte oříšky, v samostatné misce si smíchejte mouku s kakaem, práškem do pečiva a kořením.

V robotu dejte třít do světlé pěny změklé máslo s cukrem. Když je utřeno, tak po jednom vmíchejte vajíčka pokojové teploty. Další přidejte vždycky až po tom, co předchozí vajíčko je úplně vmíchané. Pokud by se vám krém začal srážet, přidejte do něj trochu moučné směsi. Po zapracování vajec přidejte zbytek smíchané směsi mouky s kořením, pomerančovou kůru a šťávu. Pak vmíchejte ručně opatrně sušené ovoce a sekané oříšky.

Těsto přendejte do dortové formy průměru 25 cm vyložené pečícím papírem. Pečte 1 ½ – 2 hodiny, konec poznáte podle suché špejle.

Dort nechejte úplně vychladnout.

Také se Vám může líbit

Zanechte komentář

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.