bez masahlavní jídlasladká jídla a dezerty

Lokše s povidly a mákem

zveřejněno uživatelem Zdena 5 května, 2016 2 Komentáře

Až budete vymýšlet, co uvaříte, jakou specialitku či něco exotického a netradičního, zkuste se pro jednou vrátit do našich vod a připravit lokše. Není tu moc co vymýšlet, je to osvědčený tradiční recept. Připravovali se v Čechách, na Moravě i na Slovensku v různých obměnách. Je to jídlo prosté, ale nedostižné.

Já je občas dělám právě v této podobě, ale můžete je připravit jako tradiční přílohu k pečené kachně či huse se zelím. Mohla bych je jíst i jen tak, samotné, maštěné. Ale s povidly a sypané mákem nám chutnají úplně nejvíc ze všeho.

Proto sem recept dávám, pro inspiraci. Třeba vám přijde vhod a dostanete taky chuť zase jednou lokše udělat.

Potřebujete:

  •  brambory předem uvařené a vychladlé, nejlépe vařené ve slupce den předem. Já jsem měla tentokrát předem uvařené brambory, ale normálně oškrabané, vařené v osolené vodě. Potřebovala jsem je ještě na jiné jídlo, tak jsem toho rovnou udělala hrnec. A šlo to v pohodě, jen jsem již těsto nesolila. Brambor připravte podle toho, pro kolik lidí budete vařit. Já jsem měla necelé kilo uvařených brambor a nadělala jsem 18 lokší. Já jsem snědla 2, chlapi dají 3 – 4 kusy. Lokše jsem válela v průměru asi 20 – 25 cm velké, aby mi vyšli akorát na pánev.
  •  hladkou mouku, které by měla být 1/3 váhy brambor. Takže já jsem dávala 300 g. Pak budete ještě mouku potřebovat na podsypávání při válení placek.
  •  sůl, pokud jste měli brambory vařené ve slupce, tedy nesolené
  •  tuk na potírání opečených lokší a v mém případě i na pokapání na talíři. Já jsem použila rozpuštěné máslo, dohromady toho 100 g bylo určitě, ale rozpouštěla jsem postupně, vždy když mi došlo, roztopila jsem další asi 1 cm plátek. Jinak tradičně se potíralo sádlem (husím, kachním i vepřovým)

Vlastní příprava lokší je velmi snadná, jen to trošku času zabere.

Kitchen-4825

Brambory prolisujte a zpracujte s moukou rukama těsto. Tohle moc v robotu nejde, sice se mi brambory s moukou promíchaly, ale směs se musí pomačkat a pořádně zpracovat, aby se spojila. Nebojte se toho, jde to, ale chviličku hníst budete. Těsto si pak rozdělte na 2 válce v průměru asi 7 cm a krájejte kolečka asi 1,5 cm silná, která na pomoučené ploše vyválejte na tenké placky. Měly by být opravdu tenké asi 1,5 mm.

Kitchen-4829

Placky pečte nasucho na rozehřáté litinové plotýnce nebo pánvi. Po rozpálení plotny uberte plyn, ať lokše nespálíte. Opečené placky přendejte na talíř a potřete tukem.

Kitchen-4840

Upečené placky potřete povidly, posypte mletým mákem smíchaným s malým množstvím moučkového cukru a pokapejte máslem.

Kitchen-4842

 

Také se Vám může líbit

2 Komentáře

Lenka 28 srpna, 2020 at 10:50 pm

Dobrý den. Tyto lokše- v čechách placky dělám stejně jako Vy a jak je dělávala moje maminka.Oba rodiče pocházeli z Valašska. Tady v čechách se to s mákem moc nedělá, ale kdo to neskusí, tak neví co je “nebe v hubě”. Známí, kterým jsem dala ochutnat, něvěřili, že to může být taková dobrota. S dvěma kluky jsem jich dělala taky 40 kusů a musela jsem si dvě schovat, aby na mě zbylo. A pak jsem si je v klidu snědla, když hoši vyrazili ven.A takových dobrot, za pár korun naše maminky a stařenky znaly víc, jen se na ně zapomnělo.Webů je opravdu hodně a jsem ráda, že jsem narazila na ten Váš. Přeji Vám jen vše dobré.

Reply
Zdena 30 srpna, 2020 at 5:04 pm

Já moc děkuji za tenhle komentář, je to přesně, jak píšete. Já jsem na půl z Moravy, máme kořeny i v severní i na Slovácku. Mák miluji a ty staré domácí recepty nemají chybu. Základní jednoduché suroviny, ale jsou to ta nejlepší jídla. Stačí tři čtyři suroviny a dá se kouzlit. Mějte se krásně, Zdena

Reply

Zanechte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..