bez masak zakousnutíostatní

Fialové bramborové lupínky

zveřejněno uživatelem Zdena 28 prosince, 2017 0 komentářů

Tohle tedy rozhodně není žádný recept, jen taková rychlá inspirace. Neodolala jsem nákupu krásných fialových brambůrek, které spíš připomínaly hlízy topinamburů. Byly ve výprodeji za pár korun, tak jsem si dvě kila koupila, protože byly úplně v pohodě a rozhodně jsem je musela mít. Nesnáším když se vyhazuje jídlo, takže zachraňuji, kde se dá. Vůbec mi nevadily nájezdy mladých aktivistů na kontejnery supermarketů, a kdyby mi bylo 20, jsem jedna z nich. Na obalu brambor, které byly původem z Francie (nechci tedy úplně pátrat po tom, jak byly brambory ošetřeny na cestu, zkrátka jsem neodolala, moc se mi líbily) bylo napsáno, že jsou ideální na pyré nebo bramborové lupínky. No tak to tedy byla další výzva. Bylo jasné, že fialové bramborové lupínky jsou na řadě.

Nechtěla jsem brambůrky smažit a už jsem dělala lupínky z červené řepy pečené v troubě. Šlo to i teď v pohodě a výsledek byl výborný, i když ne úplně dokonalý. Některé brambůrky zůstaly vevnitř trochu měkké, nekřupavé, ale všechny byly upečené dostatečně, nebyly syrové či nedopečené. Další drobnou chybkou na kráse je, že práce s tím nějaká je a pak máte misku brambůrek, kterou spasete za dvě minuty. Opět vím, proč jsem lupínky z červené řepy přestala dělat.

Jinak je to ale velmi snadná záležitost, pokud se obtížnosti týká a rozhodně doporučuji tyhle bramborové lupínky vyzkoušet, zejména pokud chcete pobavit děti a užít si trochu legrace. Moje děti jsou na konci potravního řetězce a byly s lupínky taky velmi spokojené :-).

Brambory si omyjte, osušte a naplátkujte, výsledek by měl mít tloušťku asi 1,5 mm. Lupínky jsem nekrájela na mandolíně, protože ji nemám. Za to mám výbornou škrabku na brambory od Kitchen Aidu. Ta krájí poměrně silné plátky a je naprosto geniální i na krájení plátků tvrdého sýru. Na našem sýrovém prkénku škrabka na brambory nikdy nechybí, vyhovuje nám mnohem víc, než k tomu určená lopatka. Pokud máte mandolínu, plátkujte na ní. Osušte připravené plátky papírovou utěrkou a dejte je do misky.

Já jsem naplátkovala asi půl kila brambůrek a vyšlo mi to na dva plechy. Plátky brambor v míse pokapejte olejem, stačí 2 – 3 lžíce, a osolte. Mohli byste samozřejmě použít i různá koření na brambůrky, my máme ale nejraději jenom sůl.

Všechny plátky pěkně a opatrně proházejte a obalte v oleji a soli. Naskládejte je na pečící papír na plechy a dejte péct do trouby vyhřáté na 200 stupňů na 15 minut. Je dobré občas do trouby ke konci kouknout, zejména pokud pečete 2 plechy najednou v programu s horkým vzduchem. Tam je někdy dobré v průběhu pečení plechy prohodit. Je opravdu třeba vychytat čas ve vaší troubě. Já jsem po 15 minutách  jeden plech měla hotový a druhému jsem ještě dvě minutky přidala. Hotové brambůrky z plechu hned sundejte a nechejte vychladnout na mřížce.

Jak říkám úplně bez práce to nejde, ale aspoň si toho pochutnání budete více vážit.

 

Také se Vám může líbit

Zanechte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..