inspirace ze světak zakousnutípečivosladká jídla a dezertyUncategorizedze života

Apple pie aneb jde se od začátku

zveřejněno uživatelem Zdena 18 listopadu, 2019 1 komentář

Já miluji jablka a moje nejoblíbenější odrůda je Topaz. Kyselá jablíčka, voňavá, vydrží vám dlouho, skoro do jara. Jenže moc často je nevidíte. Já jsem dokonce vysadila strom, ale po loňské docela slušné úrodě na mladý stromek letos nebylo prakticky nic. Ale sehnala jsem je v malém obchůdku a hned jsem se začala těšit na nějaký nový koláč, co z nich připravím. Konečně jsem se po dlouhé pauze rozhoupala k přidání receptu sem na blog. Neplánovala jsem přestávku a už vůbec ne takhle dlouhou, od dubna jsem nic nepřišpendlila. Vůbec by mě nenapadlo, že mi dá tolik práce znovu začít. Jen jsem potřebovala trochu času urovnat si některé věci ve svém životě, které mě dlouhodobě tížily. Musela jsem udělat poměrně radikální změny a nebyla jsem v té době schopná v klidu tvořit. A pak, když už by to zase šlo, najednou jsem měla pocit, že už zpátky nenaskočím. Je evidentní, že mi blog sloužil jako jistý druh řekněme terapie a najednou byl klid a puzení jsem ze sebe nemohla vykřesat. Naštěstí mám mého drahého manžela, který mě stále ponoukal, proč tohle nevyfotíš a tamto, napiš tenhle recept. Tak s těmi jablíčky to přišlo. A recept…snažila jsem se vymyslet a nakombinovat něco super až jsem si uvědomila, že jeden z mých prvních receptů v letitém sešitě je apple pie. A nepekla jsem ho několik let, přitom jsme ho svého času mívali opravdu dost často a milovali jsme ho. Tak je to svým způsobem symbolické, nový začátek s jedním z prvních receptů.

Potřebujete:

Na těsto:

  •  240 g studeného másla nakrájeného na kostky
  •  2 hrnky hladké mouky (měla jsem málo, tak jsem asi 1/3 dosypala hladkou špaldovou moukou)
  •  2 žloutky
  •  ½ hrnku cukru (nahradila jsem xylitolem)
  •  špetku soli
  •  trošku studené vody

Na náplň:

  •  4 hrnky jablek oloupaných a nakrájených na kostičky (tak 1,5 – 2 cm) – mě to dalo asi 8 menších jablíček
  •  2 PL cukru (xylitolu)
  •  125 ml bílého vína
  •  šťávu z 1 pomeranče
  •  ½ ČL skořice nebo nadrobte kousek cejlonské skořice, je tak jemná, že i kousky kůry při vaření a pečení změknou, v koláči pak ničemu nevadí
  •  špetku muškátového oříšku
  •  2 PL maizeny

Začněte těstem, já ho dělám v robotu, takže všechno kromě vody dám do mísy a nechám pracovat. Jak je máslo studené, vzniká nejdříve drobenka, ale po přilití asi půl deci studené vody se začne tvořit hrouda těsta postupně se vše spojí. Někdy je potřeba přikápnout ještě malinko, ale celkově s vodou velmi opatrně. Pokud pracujete rukama, bude to větší fuška, obecně byste ale neměli těsto moc dlouho hníst, tedy zahřívat. Vzniklou hmotu zabalte do pytlíku a dejte do lednice aspoň na půl hodiny.

Ta vám bude akorát tak stačit na oloupání a nakrájení jablek a přípravu náplně. Dejte všechny ingredience kromě maizeny do kastrolu a na mírném ohni duste, ale ne moc dlouho, ať jablka nerozvaříte. Každá odrůda je jiná, takže těžko radit čas, zkrátka my měla změknout, ale ne se rozpadat (i tak by ale koláč bylo možné udělat). Maizenu rozmíchejte v malém množství vody, jen na řídkou kašičku a přidejte ji k náplni. Hned to zhoustne, povařte tak 2 minuty a odstavte. Nechejte náplň vychladnout (teď máme zase super čas, kdy je jako bonus lednice za oknem, takže klidně dejte na balkon nebo na terasu).

Já koláč peču ve formě kolem 30 cm, ale klidně by mohla být menší, bude pak trochu vyšší náplň a silnější těsto. Dno formy vyložte pečícím papírem. Těsto rozdělte na 2 půlky. Buď si obě vyválejte mezi vrstvami potravinářské fólie, nebo si jedno válení můžete ušetřit salámovou metodou. Okoukla jsem ji u Jamieho a od té doby ji používám. Zkrátka těsto nakrájíte na tenká asi 3 – 5 mm silná kolečka a rozložíte po dně formy a jen prsty promačkáte a propojíte do celistvé vrstvy. U koláčů, které mají z křehkého těsta jen dno, máte vyhráno. Pie má ale ještě vrchní vrstvu, takže se válení nevyhnete, ale zase si na fólii můžete kolečka rozložit, přikrýt druhou vrstvou fólie a vyválet podle potřeby.

Troubu rozehřejte na 180 °C.

Na spodní vrstvu těsta dejte náplň, nemusíte ji tlačit až ke krajům formy, lépe se vám pak spojí obě těsta. Pomocí fólie přeneste vrchní vrstvu těsta na jablka a po krajích těsta spojte (třeba přitlačením vidličkou, nemusíte to hrotit, sem tam mezera ničemu nevadí). Do horní placky nožem propíchejte pár dírek, aby mohla utíkat pára. Pečte asi 40 – 45 minut.

Po upečení nechejte koláč vychladnout. My ho máme rádi se šlehačkou pokapaný javorovým sirupem.

A ještě jeden tip – pokud máte jablíčka, o kterých víte, že jsou bez chemie, neváhejte a využijte oloupané slupky. Vyrobte si lahodný nápoj, který krásně voní a pokud vaše plody jsou červené, bude mít i kouzelnou růžovou barvu. Já si tenhle „čaj“ připravuji roky, stačí slupky dát do konvice, přidat třeba trošku skořice a zalít vařící vodou. Dejte domu chvíli času, nechejte louhovat, dokud nápoj nemá přijatelnou teplotu. Chcete li, můžete si jej dosladit medem, ale není to potřeba, dokonce i z mých kyselých jablíček byl čaj lehce nasládlý.

 

Také se Vám může líbit

1 komentář

Milena 22 listopadu, 2019 at 10:41 pm

Dobrý den, Zdeno,
to je dobře, že jste se rozhodla sem zase dávat své fotky a recepty. Už jsem se na ně moc těšila! 🙂

Reply

Zanechte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..