bez masapolévky a dušeniny

Chřestová krémová polévka neboli chřestové cappuccino

zveřejněno uživatelem Zdena 20 května, 2018 0 komentářů

Tentokrát jsem koupila velmi výhodně bílý chřest. Vzala jsem rovnou 2 balení s tím, že si tuhle polévku uvařím. Nedávno jsme měli chřestové cappuccino v rámci chřestových dnů v restauraci, tak přišel čas na nášup. Recept je to velmi jednoduchý a výsledek luxusní. Což je, myslím, optimální kombinace. Popíšu recept tak, jak jsem jej dělala ze 2 balení chřestu, ale můžete si množství upravit podle toho, kolik chřestu budete mít po ruce.

Potřebujete:

  •  2 balení chřestu po ½ kg. Já měla bílý, ale jistě byste připravili skvělou polévku i ze zeleného.
  •  ¾ l vody či vývaru či mixu
  •  150 ml suchého bílého vína
  •  špetku muškátového oříšku
  •  1 ČL másla
  •  sůl, pepř
  •  půl kelímku šlehačky
  •  mléčnou pěnu na cappuccino, pokud máte možnost si ji připravit

Chřesty podle potřeby oloupejte, u bílých je to třeba, u zelených někdy ne. Odlomte dolní dřevnaté a většinou i hořké konce, opět jen pokud je to nutné. Odkrojte si pár pěkných hlaviček na ozdobu a zbytek chřestu nakrájejte na kousky dlouhé asi 5 cm. Dejte chřest do hrnce a zalijte vodou a vínem. Já jsem zalila 1 litrem, ale polévku jsem měla lehce řidší, než bych chtěla. Takže doporučuji méně vody na začátek, doředit podle potřeby můžete až finální produkt. Pokud máte po ruce vývar, nahraďte jím část vody, můžete taky  místo toho sypnout  do vody trošku bio bujónu v prášku. Přidejte máslo, osolte, opepřete a nastrouhejte špetku muškátového oříšku. Vařte 10 – 15 minut do změknutí chřestu. Nakonec přidejte trochu šlehačky a krátce povařte. Rozmixujte polévku do hladkého krému, jak jste zvyklí, po té přeceďte. Pokud chcete krém úplně hladký, je to nutné. V chřestu vždycky vlákna budou. Uvidíte, že vám zůstanou v cedníku. Propasírujte, co se dá. Kdyby se vám zdál krém hustý, můžete jej trochu naředit.

Na talíři ozdobte polévku mléčnou pěnou. Myslím, že pokud tuto možnost nemáte, poslouží i troška ušlehané šlehačky. Ozdobte odloženými hlavičkami a čerstvě namletým pepřem. Můžete přidat opečený toustík a pokapat pár kapkami lanýžového oleje.

Také se Vám může líbit

Zanechte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..