k zakousnutípečivosladká jídla a dezertysnídaně

Bezlepkový hruškový koláč s čokoládou a ořechy

zveřejněno uživatelem Zdena Září 30, 2018 0 komentářů

Jeden z nejlepších koláčů vůbec. Naprosto luxusní zákusek, všechno v něm je to nej a ještě k tomu s voňavým kardamomem, zkrátka ideální podzimní dezert. Je navíc, tak jak to mám ráda, i velmi rychlý.  Zásadní je, jak jsou dobré zralé a šťavnaté hrušky. Já na hrušky teda nejsem vůbec odborník, ale mám je hrozně ráda. Můj oderský děda vždycky na topení na roštech, které si vyrobil, sušil hruškové křížaly, to jestě ve svých 92 letech. A babička zase zavařovala rozdušené hrušky do sklenic na koláče. Ještě od nich nějaké sklenice mám. Kdo ví, jestli bych je ještě mohla použít….Kupte zkrátka hrušky zralejší, a pokud víte, že jsou i chuťově aromatičtější a šťavnaté, neváhejte. Na celý koláč vám budou stačit 2 větší nebo 3 menší hrušky. Můžete je případně nechat doma den dva dojít, to někdy úplně stačí. Čokoládu použijte kvalitní, s vysokým podílem kakaa. Bezlepkový hruškový koláč je z dominantně z mandlové mouky nebo hodně jemně mletých mandlí.

Potřebujete:

  •  2 – 3 hrušky podle velikosti
  •  150 g měkkého másla
  •  100 g sušené třtinové šťávy Rapadura
  •  3 vejce pokojové teploty
  •  150 g jemně mletých mandlí nebo mandlové mouky
  •  25 g bezlepkové mouky (já jsem použila kokosovou)
  •  1 ČL kypřícího prášku z vinného kamene
  •  1 ČL drceného kardamomu
  •  50 g sekané čokolády nebo hrst kvalitních čokoládových peciček
  •  hrst hrubě sekaných vlašských ořechů
  •  špetku skořice a hnědého cukru na posypání před pečením
  •  1 kelímek creme fraiche (kupuji teď v Lidlu), jen velmi lehce oslaďte 1 – 2 ČL javorového sirupu, dochuťte 1 ČL lemon curd a ½ ČL vanilkového extraktu

Troubu dejte vyhřát na 160 °C s programem horký vzduch, nebo 180 °C na normální pečení.

Máslo utřete v robotu s Rapadurou do světlé pěny, pak po jednom opatrně vmíchejte vejce, pokud se vám začne krém srážet, přidejte trochu z připravené směsi mouky s práškem do pečiva. Potom do krému vmíchejte celou  zbylou suchou směs a drcený kardamom. Těsto dejte do formy o průměru 30 cm vyložené pečícím papírem. Na něj poklaďte hrušky, které jste nakrájeli na osminky a zbavili jádřinců. Loupat hrušky není vždy třeba, záleží na odrůdě, tak to musíte posoudit sami, podle toho, co máte. Mezi hrušky nasypte čokoládu a ořechy. Lehce poprašte skořicí případně i cukrem.

Pečte 30 – 40 minut.

Nechejte zchladnout a podávejte s ochuceným krémem z creme fraiche.

Také se Vám může líbit

Zanechte komentář

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.