bez masahlavní jídlasaláty a lehká jídlasnídaně

Salát z pečené brokolice s cizrnou

zveřejněno uživatelem Zdena Únor 16, 2018 2 komentáře

Jeden těch teplých salátů, které si s chutí dáte v zimě. Já osobně mám na saláty tak, jak jsme zvyklí je připravovat, v zimě chuť málokdy. Mám pocit, že mě vystydnou vnitřnosti. Takže zimní období u nás zrovna zeleně salátové není. Něco jiného je pak jaro, kdy začínají venku vylézat první svěží lupeny, ať už je to polníček či časné saláty, nebo divoké byliny, například popenec a pampeliška. V zimě dělávám saláty, kde je základ teplá nebo aspoň vlahá zelenina a tu pak klidně kombinuji i s nějakým tím listem. Takový je i salát z pečené brokolice s cizrnou doplněný o rukolu, která se díky mírně zimě bohatě košatí ve velkém květináči i na záhonech, kam se sama vysemenila. Dokonce některé rostliny už by nasazovaly i na květ. Tak to myslím, že zima si ještě řekne své slovo, nicméně rukola je skvělým zpestřením zimního talíře.

Potřebujete na 3 – 4 saláty, podle hladu:

  •  2 brokolice
  •  1 sklenici sterilované cizrny nebo asi 400 g vařené, pokud máte zrovna čas a chuť namáčet a vařit
  •  asi 100 g fety nebo jiného čerstvého sýru
  •  misku rukoly, případně můžete samozřejmě použít i jiné salátové listy. Můžete je taky úplně vynechat a jíst salát jen ze zeleniny a luštěnin. Kombinovat můžete i s těstovinami či rýží a salát pak připravit vydatnější
  •  špetku kmínu, ½ ČL uzené sladké papriky, případně trochu sušeného tymiánu
  •  olivový olej
  •  hrst strouhaného parmazánu či jiného podobného sýru
  •  2 stroužky česneku na plátky
  •  sůl, pepř
  •  strouhanou kůru z půlky chemicky neošetřeného citrónu
  •  po hrsti slunečnicových a dýňových semínek, případně můžete přihodit i vlašské ořechy

Na dresink:

  •  šťávu z 1 citrónu
  •  ¼ hrnku olivového oleje (EVOO)
  •  1 PL medu nebo javorového sirupu
  •  1 PL hrubozrnné hořčice
  •  ½ strouhaného stroužku česneku
  •  sůl, pepř

Rozehřejte troubu na 180 °C.

Brokolici omyjte a rozeberte na růžičky, zbytky si schovejte třeba na polévku, dejte je na plech. K brokolici přidejte okapanou cizrnu a česnek nakrájený na plátky. Vše posypejte parmazánem a semínky, jen velmi mírně osolte, opepřete a posypejte kořením a kůrou. Nakonec vše rovnoměrně pokapejte kvalitním olivovým olejem a proházejte. Dejte péct do trouby na 30 minut.

Mezitím si připravte salátové listy a rukolu a umíchejte dresink.

Plech s brokolicí vyndejte z trouby a nechejte chvilku chladnout. Na talíře nandejte lupení, na to brokolici a ostatní z plechu, posypejte nadrobeným čerstvým sýrem a pokapejte dresinkem. Salát z pečené brokolice s cizrnou podle mne nemá chybu, já tohle fakt můžu. Můžete brokolici nahradit květákem, cizrnu třeba vařenou čočkou a vůbec se dá hodně experimentovat a kombinovat ingredience.

Také se Vám může líbit

2 komentáře

Evi Únor 19, 2018 at 11:14 am

To vypadá moc dobře! Já mám ráda teplý salát s brokolicí, tofu a bulgurem nebo čočkou, tak tenhle taky moc ráda vyzkouším. Aspoň budu mít nějakou změnu! :)) Krásný den!

Reply
Zdena Únor 19, 2018 at 7:36 pm

Já mám tyhle saláty moc ráda, o víkendu jsem dělala z pečeného květáku právě s čočkou a taky super. Varianta brokolice s čočkou i bulgurem a tofu zní taky velmi lákavě, určitě ji zkusím. Tak ať nám všem vespolek chutná, přeji krásný den, Zdena

Reply

Zanechte komentář

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.