Jeden těch teplých salátů, které si s chutí dáte v zimě. Já osobně mám na saláty tak, jak jsme zvyklí je připravovat, v zimě chuť málokdy. Mám pocit, že mě vystydnou vnitřnosti. Takže zimní období u nás zrovna zeleně salátové není. Něco jiného je pak jaro, kdy začínají venku vylézat první svěží lupeny, ať už je to polníček či časné saláty, nebo divoké byliny, například popenec a pampeliška. V zimě dělávám saláty, kde je základ teplá nebo aspoň vlahá zelenina a tu pak klidně kombinuji i s nějakým tím listem. Takový je i salát z pečené brokolice s cizrnou doplněný o rukolu, která se díky mírně zimě bohatě košatí ve velkém květináči i na záhonech, kam se sama vysemenila. Dokonce některé rostliny už by nasazovaly i na květ. Tak to myslím, že zima si ještě řekne své slovo, nicméně rukola je skvělým zpestřením zimního talíře.
Potřebujete na 3 – 4 saláty, podle hladu:
- 2 brokolice
- 1 sklenici sterilované cizrny nebo asi 400 g vařené, pokud máte zrovna čas a chuť namáčet a vařit
- asi 100 g fety nebo jiného čerstvého sýru
- misku rukoly, případně můžete samozřejmě použít i jiné salátové listy. Můžete je taky úplně vynechat a jíst salát jen ze zeleniny a luštěnin. Kombinovat můžete i s těstovinami či rýží a salát pak připravit vydatnější
- špetku kmínu, ½ ČL uzené sladké papriky, případně trochu sušeného tymiánu
- olivový olej
- hrst strouhaného parmazánu či jiného podobného sýru
- 2 stroužky česneku na plátky
- sůl, pepř
- strouhanou kůru z půlky chemicky neošetřeného citrónu
- po hrsti slunečnicových a dýňových semínek, případně můžete přihodit i vlašské ořechy
Na dresink:
- šťávu z 1 citrónu
- ¼ hrnku olivového oleje (EVOO)
- 1 PL medu nebo javorového sirupu
- 1 PL hrubozrnné hořčice
- ½ strouhaného stroužku česneku
- sůl, pepř
Rozehřejte troubu na 180 °C.
Brokolici omyjte a rozeberte na růžičky, zbytky si schovejte třeba na polévku, dejte je na plech. K brokolici přidejte okapanou cizrnu a česnek nakrájený na plátky. Vše posypejte parmazánem a semínky, jen velmi mírně osolte, opepřete a posypejte kořením a kůrou. Nakonec vše rovnoměrně pokapejte kvalitním olivovým olejem a proházejte. Dejte péct do trouby na 30 minut.
Mezitím si připravte salátové listy a rukolu a umíchejte dresink.
Plech s brokolicí vyndejte z trouby a nechejte chvilku chladnout. Na talíře nandejte lupení, na to brokolici a ostatní z plechu, posypejte nadrobeným čerstvým sýrem a pokapejte dresinkem. Salát z pečené brokolice s cizrnou podle mne nemá chybu, já tohle fakt můžu. Můžete brokolici nahradit květákem, cizrnu třeba vařenou čočkou a vůbec se dá hodně experimentovat a kombinovat ingredience.
2 Komentáře
To vypadá moc dobře! Já mám ráda teplý salát s brokolicí, tofu a bulgurem nebo čočkou, tak tenhle taky moc ráda vyzkouším. Aspoň budu mít nějakou změnu! :)) Krásný den!
Já mám tyhle saláty moc ráda, o víkendu jsem dělala z pečeného květáku právě s čočkou a taky super. Varianta brokolice s čočkou i bulgurem a tofu zní taky velmi lákavě, určitě ji zkusím. Tak ať nám všem vespolek chutná, přeji krásný den, Zdena