Hned předem musím upozornit, že se u mého receptu stalo něco jinak a nevyšly mi bochánky, ale placičky. To ale vůbec nevadí, chutnají fantasticky, tak je uvádím.
- 75 g mletých nesolených pistácií (pomelte nebo nasekejte v robotu úplně na jemno (nebo jako já v mlýnku na kafe)
- celé pistácie na zdobení (z tohoto množství těsta jsem udělala do 20 sušenek, tedy bochánků dle originálu)
- 30 g hnědého cukru
- ½ ČL růžové vody (bývá k dostání v prodejnách s exotickými potravinami, na internetu a není drahá). Krásně voní, člověk by se tím hned celý pomazal. Pokud byste neměli, dejte vanilkový extrakt.
- 1 žloutek
- ¼ ČL prášku do pečiva z vinného kamene
- 1 PL másla
- moučkový cukr na obalení
Troubu rozpalte na 180 °C.
Pak vykrajujte lžičkou porce, ty obalte v moučkovém cukru a udělejte kuličky.
Nechejte je na talířku opět půl hodiny v lednici. Pak dejte kuličky na plech dostatečně daleko od sebe. Podle autorky receptu by se měly nafouknout do bochánku. Mně se ale roztekly do placaté úhledné sušenky. Takže počítejte i s touto variantou a dopřejte jim místo. Nakonec vmáčkněte opatrně do kuličky celou pistácii.
Dejte péct do trouby na 10 minut. Placičky jsem měla za tuto dobu krásně růžové. Bochánky by možná potřebovaly o 2 – 4 minutky déle, kdyžtak hlídejte, ať se vám nepřipálí.
Tady jsou pistácie kombinované s mletými mandlemi. Ani v jednom cukroví není mouka, oba druhy jsou bezlepkové.
- 75 g jemně mletých pistácií plus asi 20 g navíc nasekaných na hrubší kousky na obalování kuliček
- 45 g hnědého cukru
- 45 g mletých mandlí
- 1 bílek z menšího vajíčka (25 g)
Vše zpracujte do hmoty. Taky se lepí, ale méně, kuličky pomocí lžičky můžete tvarovat hned.
Obalujte v mletých pistáciích a dávejte na plech.
Lehce zatlačte na kuličku a mírně ji tak zploštěte.
Dejte opět do trouby rozpálené na 180 °C na 10 – 12 minut.