hlavní jídlas masemsaláty a lehká jídla

Cizrna s brokolicí a vinnou klobásou

zveřejněno uživatelem Zdena Listopad 7, 2018 0 komentářů

Tohle je v podstatě takové jídlo, co dům dal nebo taky, jak naložit se zbytky. V lednici po víkendu zůstalo asi 300 g upečené vinné klobásy a taky brokolice. Tak jsem si nejdřív myslela, že udělám směs na těstoviny, ale nakonec vyhrála cizrna. Sterilovanou cizrnu mám doma pořád. I kdyby nic nebylo, tak se dá vždycky udělat hummus, který já osobně můžu v kteroukoli denní dobu. Takže jsem nakonec připravila bleskovku ve velké pánvi. Cizrna s brokolicí a vinnou klobásou byla vzhledem k tomu, že jsem použila vinnou klobásu, spíše ve středomořském duchu. Jindy bych jídlo klidně připravila ve stylu curry. Berte proto recept spíš jako velmi volnou inspiraci na velmi rychlé jídlo, kterého ovšem můžete nadělat kopec. Místo klobásy byste mohli opéct maso (okořeněné podle chuti) nakrájené na kostičky, přidat i jinou zeleninu. Zkrátka si trochu pohrát.

Potřebujete:

  • 300 – 500 g vinné klobásy, opečte ji a nakrájejte na asi 1,5 cm dlouhé špalíčky
  • 1 celou brokolici
  • 1 velkou konzervu cizrny (kupuji v Lidlu buď sklenice ve španělském týdnu, nebo konzervu, když jsou orientální dny), můžete si cizrnu samozřejmě uvařit sami, ale teď tu vaříme bleskovku.
  • 3 stroužky česneku
  • 1 chilli papričku
  • pár jehliček rozmarýnu (čerstvý do tohoto receptu bude lepší, ale když nebudete mít, dejte sušený)
  • asi 6 PL rajčatové omáčky na těstoviny
  • sůl, pepř
  • olivový olej
  • trochu strouhaného parmazánu či podobného sýru

Brokolici rozeberte na růžičky a ty jen velmi krátce, max. do 5 minut povařte na páře. Samotné jídlo je velmi rychle připravené a brokolice by tak zůstala skoro syrová, takhle bude akorát uvařená, ale stále pevná.

Česnek a chilli papričku nakrájejte nadrobno. Na rozpáleném oleji opečte kousky klobásky. Vhledem k tomu, že už je samotná klobása hotová, jde jen o to trochu orestovat řezné plochy špalíčků. Hned přidejte i česnek, papričku a rozmarýn a chvíli opékejte. Až česnek začne jen lehce zlátnout, přidejte brokolici a cizrnu. Promíchejte a dejte do pánve rajčatovou omáčku. Nechceme, aby omáčky bylo moc, jen ať vše spojí.

Mohli byste stejným způsobem připravit i polévku, pak byste omáčky dali celou sklenici a naředili vývarem. Polévka by mimochodem byla taky skvělá.

Osolte, opepřete.  Na talíři posypte sýrem.

 

Také se Vám může líbit

Zanechte komentář

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.