bez masapolévky a dušeniny

Polévka na zahřátí v září

zveřejněno uživatelem Zdena 26 září, 2016 0 komentářů

Je to tu, už zase začínáme uklízet zahrádku a záhony pomalu chystat na zimu. Zatím pomalu, ale ono to nějaký čas zabere. Den se krátí a večer je pěkná zima. Takže, jak chybí čas, zůstávám tam déle a že je sucho, tak nakonec ještě něco málo zalívám a mám mokré ruce i nohy. Odpoledne bylo přece hezky, takže jsem nalehko, naboso jen v žabkách. A je mi zima. Povedlo se mi velmi vydatně při tom zahradním úklidu vystydnout. A já tedy rozmrzám velmi špatně. Mám ale ještě pořád bedýnku plnou. Je nakonec dobře, že mi s konzumací pomáhají moji hlodavci. Rozhodně jsem sela víc, než dokážeme spotřebovat, ale to přikládám stále ještě nedostatečným zkušenostem a věřím, že průběžným laděním množství i odrůd se budu postupně zlepšovat. Takže, co je po tomto obsáhlém úvodu třeba jiného, než polévka na zahřátí, že?

Potřebujete (na 4 porce):

  •  2 menší cukety, zbavené vnitřku se semínky a nakrájené na kousky. Jen omyté, neloupané.
  •  půlka petržele, pokud je větší, menší dejte celou. Nakrájejte na kostičky.
  •  celer, to samé
  •  1 mrkev, na kostičky
  •  1 malý nebo ½ většího pórku, na kolečka
  •  3 stroužky česneku
  •  2 střední brambory, na kostičky
  •  3 střední rajčata, není třeba je loupat ani nic jiného s nimi dělat, jen pokud chcete, vymačkejte semínka. Ale nutné to není. Tohle bude rustikální polévka :-). Nakrájejte je na malé kousky
  •  tymián, sušený či čerstvý
  •  1/2 ČL sušené majoránky
  •  1 malý bobkový list
  •  zeleninový vývar pokud máte na zalití zeleniny, pokud ne, stačí voda
  •  sůl
  •  2 – 3 PL olivového oleje

Do rozehřátého hrnce nalijte olej, osmahněte na něm kořenovou zeleninu. Dejte bylinky a když to začne pěkně vonět, přidejte pórek a česnek a pokračujte. Nebojte se všechno pěkně opéct, až to začne v hrnci chytat trochu barvu. Pracujte ale na mírném ohni, pomaleji.

polévka na zahřátí

Pak přihoďte rajčata a brambory, potom cuketu.

polévka na zahřátí

polévka na zahřátí

Chvíli to v hrnci prožeňte a zalijte vodou nebo vývarem tak, aby byla zelenina ponořená. Osolte, přiklopte poklicí, ale nechejte škvírku. Stáhněte oheň tak, aby polévka probublávala.

Je čas, jít se ohřát do vany. 20 minut stačí vám i polévce.

polévka na zahřátí

Hotovou polévku podle potřeby dosolte. Já jsem přidala trochu lahůdkového droždí.

Pak odstavte a nechejte chvíli chladnout. Další krok je na vás. Zelenina je pěkně uvařená, měkká. Takže pokud chcete, můžete už rovnou jíst. Já má ráda trochu toho zahuštění, takže beru tyčový mixér, zanořím do hrnce a párkrát projedu zeleninou. Pozor, nevynořujte za chodu, ani se nepřibližujte příliš k hladině, pokud nechcete mít kuchyň jak od Jacksona Pollocka. Bezpečnější a jen trochu časově náročnější verze je, že budete pár naběraček odebírat do nádoby k mixování ponorným robotem určené a uděláte si pyré, které zase do polévky vlijete. Podávejte se sekanou petrželkou nebo s libečkem, pokud jej máte rádi.

polévka na zahřátí

polévka na zahřátí

Já jsem zkusila na jednu porci nadrobit trochu brynzy a moc mi to chutnalo.

polévka na zahřátí

 

Také se Vám může líbit

Zanechte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..