bez masapolévky a dušeninysaláty a lehká jídla

Polévka z pečených rajčat

zveřejněno uživatelem Zdena 4 října, 2016 0 komentářů

Vzhledem k tomu, že jsem sklizená rajčata nechala na parapetu v kuchyni, tedy v domě, nemá cenu teď popisovat, jak vypadají okna. Octomilek je tu asi milión. Vím, že toto období je přesně jejich, mám po kuchyni různé rafinované lapače domácí výroby. Ale rajčata na parapetu táhnou. Je tu i spousta jiných drobných zbytků, které se po lince tu a tam povalují. Než s tím něco udělám, už se rojí. Nejsem schopná tomu zabránit. Pořád něco krájím, vařím a odkládám, takže holky mrňavý si přijdou na své. Co ale můžu zaručeně udělat já, je zbavit se těch rajčat, takže aby s nimi bylo co nejméně práce, bude to polévka z pečených rajčat, která se víceméně udělá sama, skoro.

Potřebujete:

  •  rajčata, já jsem měla po nakrájení na půlky jeden plech a polévky byly 2 porce. Takže pokud budete mít více, dejte do trouby 2 plechy (na horký vzduch – informace pro Hanku s Evi – moje milé periodické středečně odpolední čtenářky – až si budou kontrolovat, jak pracuji s horkým vzduchem).
  •  sůl, pepř, olivový olej
  •  tymián, bazalku
  •  trochu balsamikového octa
  •  podle potřeby i trochu cukru

S rajčaty naložte stejně jako v receptu na pastu z pečených rajčat. Nakrájejte, osolte, opepřete a pokapejte olejem. Posypte je trochu sušeným tymiánem a dejte do trouby rozehřáté na 180 °C péct aspoň na půl hodiny, až se vám začnou opékat a karamelizovat okraje.

polévka z pečených rajčat

polévka z pečených rajčat

Po upečení přendejte opatrně rajčata do mixéru i s veškerou šťávou. Pokud vám na plechu zůstala napečená karamelová místa, tak do něj nalijte trochu vody a nechejte karamel aspoň trochu rozpustit a přilijte k rajčatům. Vše rozmixujte na hladký krém, který bude velmi pravděpodobně dost hustý. Já jsem ředila a do své dávky přilila ve výsledku aspoň hrnek horké vody. Přidejte zkrátka vody podle požadované výsledné konzistence, ale nepřežeňte to.

polévka z pečených rajčat

Protože jsme mixovali rajčata celá, jsou v polévce i semínka a kousky slupek. Pokud je tam nechcete, propasírujte ji přes velký cedník do hrnce. Přiveďte k varu, přidejte nasekanou bazalku a dochuťte. Podávejte s krutony, nebo sýrem či se zakysanou smetanou.

polévka z pečených rajčat

 

Také se Vám může líbit

Zanechte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..