Výborná zahřívací hustá zimní polévka. Dýni i zeleninu si nejdříve upečete v troubě, aby pěkně voněla, a pak už je to hračka. S polévkou není žádná práce a perfektně se zvládne i při větším vaření, protože zatímco se vše peče, vy se můžete věnovat ostatnímu jídlu. Dýňová zeleninová polévka není žádná věda a pochutnáte si maximálně.
Potřebujete:
- 1 dýni hokkaido
- 2 střední mrkve
- 1 petržel
- 1 – 2 červené či žluté papriky, pokud máte, není to ale nutné
- 1 střední cibuli
- 4 větší stroužky česneku
- tymián, rozmarýn, čerstvý nebo sušený, stačí trochu
- 1 ČL semínek fenyklu
- olivový olej
- sůl, pepř
- 1 ½ litru vývaru nebo vody. Můžete použít vývar v kostce, ale pokud můžete, tak sáhněte po bio kvalitě. Na toto množství dejte ale jen jednu kostku pro lepší chuť, zelenina i dýně už budou osolené, tak aby soli nebylo příliš, můžete pak podle potřeby trochu dosolit
- chléb na topinku
- podle chuti trochu strouhaného čedaru, zakysanou smetanu, dýňový olej či semínka na servírování
Rozehřejte troubu na 180 °C.
Zeleninu a dýni pokrájejte a dejte na plech. Cibuli nakrájejte na osminy, na lodičky. Česnek nechejte tak, jak je, stroužky na plech přidejte nevyloupané. Vše posolte, opepřete, posypte kořením a bylinkami, pokapejte olejem, proházejte a dejte péct na 30 – 45 minut, až bude zelenina opečená.
Pak vyloupejte česneky a se vším ostatním přendejte do hrnce, zalijte horkým vývarem a krátce povařte. Stačí tak 5 minut. Potom nechejte polévku chvíli zchladnout a rozmixujte ji, jak jste zvyklí.
Podávejte s topinkou opečenou nasucho nebo pánev jen mašlovačkou přetáhněte ghí, topinka bude úžasně vonět a nebude mastná. Podávejte, jak máte rádi, se zakysanou smetanou, sýrem, pokapané dýňovým olejem a můžete posypat i semínky.