k zakousnutípečivosladká jídla a dezertysnídaně

Rychlý švestkový cobbler

zveřejněno uživatelem Zdena 25 září, 2018 2 Komentáře

Ještě se mi podařilo obrat pár švestek ze stromů, co nám lemují pozemek, padají už samy, tak to už opravdu byly poslední zbytky. Máme tu v okolí ty pravé staré švestky, které jsou prostě nejlepší. Když jsme se přestěhovali na vesnici, tak jsme se rozhodli staré švestky na hranici našeho pozemku nechat, takového pokladu se kvůli plotu nemůžete prostě vzdát, plot jsme si posunuli k nám do zahrady, takže švestky pohodleně sklízíme od nás. Vedle zatím nic nestojí, tak se jen můžeme modlit, že budoucí soused bude osvícený a nerozhodne se stromi zlikvodovat, aby tam pak zasadil túje. I když mívají ty naše švestičky některé roky šarku, tak letos nic, ani nejsou moc červivé. Tenhle švestkový cobbler je skutečně velmi rychlý a výborný dezert. Nemusíte jej dělat jen ze švestek, ale z nich a z broskví je zkrátka vynikající. Recept je na formu kolem 28 cm v průměru s lehce vyšším okrajem. Švestek jsem měla misku, nevím kolik přesně, ale je potřeba, abyste měli dno formy bohatě pokryté, vyskládejte je hodně natěsno, aby poměr ovoce a těsta byl vyvážený.

Potřebujete:

  •  misku švestek
  •  1 hrnek hladké nebo polohrubé mouky, funguje obojí, těsto se pak malinko lišit může, ale výsledek je vždy výborný. Dělala jsem i z mandlové mouky namíchané s hladkou a taky to bylo na jedničku.
  •  1,5 ČL prášku do pečiva z vinného kamene
  •  1/3 hrnku hnědého cukru
  •  100 g másla (použijte máslo přímo z lednice, nakrájené na kostičky, jako u křehkého těsta)
  •  150 ml šlehačky
  •  1 ČL vanilkového extraktu
  •  špetku skořice

Švestky vyloupejte a dejte přímo do formy, nešetřete jimi, ale stačí v jedné vrstvě. Nesladím je, protože jsou sladké až dost, ale pokud chcete, tak si je podle potřeby trošku pocukrujte. Posypte špetkou skořice.

V robotu smíchejte všechny ingredience, nejdříve bez šlehačky a až se vše spojí, krátce vmíchejte šlehačku. Těsto lžící ledabyle poházejte po švestkách a dejte péct do trouby vyhřáté na 180 °C na 30 – 40 minut, konec si musíte ohlídat.

Nechejte upečený cobbler trochu zchladnout, než se do něj pustíte, jinak se dočkáte popáleného jazyka a puchýřů na patře. Můžete jíst jen tak samotný nebo se šlehačkou a ještě opulentněji i se zmrzlinou.

Také se Vám může líbit

2 Komentáře

Vlasta Burešová 1 ledna, 2021 at 1:06 pm

Skvělé recepty

Reply
Zdena 3 ledna, 2021 at 11:48 am

Moc děkuji! Vše nej (nebo aspoň už v normě) v novém roce, Zdena

Reply

Zanechte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..