inspirace ze světak zakousnutípečivosnídaně

Celozrnný chléb se semínky a mrkví

zveřejněno uživatelem Zdena 14 prosince, 2016 4 Komentáře

Tento chleba jsem poprvé ochutnala při krátkém pobytu ve Vídni na snídani v hotelu. Nebyla tam tedy ta semínka, ale jinak byl chleba skvostný. Hned jsem se rozhodla, že zapátrám a doma jej zkusím upéct. Jde o chleba pšenično – žitný, z celozrnné mouky, ideálně bio. Našla jsem na něj několik receptů, které byly všechny v podstatě stejné, jen se lišily poměry jednotlivých typů mouky. Chleba není kváskový, je se sušeným droždím. Jistě by šel upéct i v kváskové variantě. Ale na druhou stranu jej upečete během odpoledne a téměř bez práce. To je zase jeho velká výhoda. Kváskový chleba je u mě číslo jedna, o tom není pochyb. Ale když zjistíte odpoledne, že nemáte pečivo, tak si jej neupečete, chce svůj čas. To je právě šance pro celozrnný chléb se semínky a mrkví, který je opravdu vynikající a příprava vám zabere mnohem méně času.

Potřebujete:

  •  250 g žitné mouky
  •  250 g celozrnné pšeničné mouky
  •  150 g směsi různých semínek (slunečnicová, lněná, sezam, dýňová)
  •  100 g nahrubo strouhané mrkve
  •  1 balení sušených kvasnic
  •  2 PL vinného nebo jablečného octa
  •  400 – 450 ml vlažné vody
  •  3 ČL chlebového koření, pokud máte, můžete jej vynechat
  •  1 PL soli

V míse robota smíchejte všechny suché ingredience i se semínky. Přilijte vodu s octem a míchejte, až je těsto pěkně promíchané, tak zapracujte strouhanou mrkev. Těsto bude vlhké a lepivé. Vyklopte jej na pomoučený vál a zformujte do válce, který vám bude pasovat do hranaté formy. Pokud byste měli těsto příliš řídké, sypněte navíc trochu mouky, ale opatrně, tím, že kyne ve formě, není jeho řídká konzistence větší překážkou Formu vyložte papírem a těsto tam přendejte. Já přes těsto dávám takovou tu obyčejnou hotelovou koupací čepici, je to naprosto geniální pomůcka při pečení chleba. Můžete samozřejmě přes formu navlíknout opatrně igelitku. Nechejte kynout, až těsto ve formě pěkně naroste. Celé to bude trvat asi 1 ½ hodiny.

Celozrnný chléb se semínky a mrkví

Ideální na pečení je, pokud máte velký pekáč s poklicí, do kterého se vám vejde celá hranatá forma s chlebem. Pekáč pak dejte i s pokličkou nahřívat do trouby na 200 °C aspoň na půl hodiny. Pokud takový pekáč nemáte, dejte na dno trouby nahřívat plech nebo malý pekáček, do kterého pak nalijete vařící vodu, až do trouby vložíte péct chleba.

Když máte troubu rozpálenou, tak ve verzi s pekáčem odklopte pokličku, opatrně tam dejte nakynutý chleba ve formě, zavřete zase poklicí a nechejte péct 50 minut. Pokud pečete bez pekáče, tak si v konvici uvařte vodu. Pak do trouby dejte chleba ve formě a do pekáčku nebo plechu na dně trouby nalijte vařící vodu, zavřete troubu a pečte.

Po upečení chléb vyndejte z formy – POZOR na páru, která se na vás vyvalí po jejím otevření v případě, že pečete s vodou, může vám pořádně ublížit!!! – nechejte na mřížce vychladnout.

Celozrnný chléb se semínky a mrkví

Celozrnný chléb se semínky a mrkví

Celozrnný chléb se semínky a mrkví

Také se Vám může líbit

4 Komentáře

Markéta 7 října, 2017 at 11:23 pm

Peču doma kváskové pečivo ale když potřebuji rychlovku, tohle je můj největší favorit. Peču ho několikrát týdně. Dávam víc semínek, vločkovou záparu a někdy dám hrst ořechu. Miluji ho. Děkuji za recept

Reply
Zdena 8 října, 2017 at 7:31 am

Dobré ráno Markéto, to mám velikou radost, že se vám recept líbí a ujal se. Díky i za tipy, určitě je vyzkouším. Mějte se krásně a ještě jednou díky za zprávu. Zdena

Reply
Iva Brejžková 6 března, 2019 at 6:22 pm

Děkuji Vám,tento chléb je skvělý.Peču ho několikrát týdně nejen sobě,ale i kámoškám,co nestíhaj ve všedním dni a milují ho.Takových receptů víc.

Reply
Zdena 10 března, 2019 at 5:54 pm

Tak to je skvělé, moc mě to těší. A vaše kámošky se teda mají taky dobře, že vás mají, že se o ně tak hezky postaráte. Mějte se krásně a ať se vám peče s radostí. Zdena

Reply

Zanechte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..