bez masahlavní jídlasaláty a lehká jídla

Čočka se zeleninou

zveřejněno uživatelem Zdena 7 ledna, 2017 0 komentářů

Nestihli jsme čočku připravit na Nový rok, měli jsme tolik jídla, že nebylo třeba vařit, což jsem s radostí uvítala. Ale přeci jen jsem na ni měla chuť. Čočka se zeleninou jeskvělé rychlé jídlo, zejména pokud jste v létě byli pilní jako včelky a připravili si sterilovanou omáčku z rajčat, nějakou formu letní pečené zeleniny do skleničky nebo pastu z pečených rajčat.  Já jsem pilná byla a teď můžu sklízet plody své práce. Použila jsem jednak omáčku z rajčat a jednak ratatouille na zimu, kterou jsem si zavařila (inspirace zde a zde a zde)

Potřebujete:

  •  pytlík čočky. Můžete použít i zelenou nebo černou čočku, Na toto jídlo se perfektně hodí obyčejná hnědá čočka, nad kterou ale není třeba ohrnovat nos, protože je skvělá. Naopak není vhodná čočka červená, pokud jídlo nechcete rozvařit na polévku.
  •  asi 400 g skleničku rajčatové omáčky nebo jiné omáčky vhodné třeba na těstoviny.
  •  menší sklenička pečené zeleniny
  •  2 střední mrkve
  •  3 stroužky česneku
  •  1 malé cibule
  •  1 bobkový list
  •  2 kuličky nového koření
  •  sůl, pepř

Čočku uvařte podle návodu do měkka s bobkovým listem a novým kořením, osolte a opepřete. Dříve jsem ji nesolila, protože jsem věřila, že se neuvaří do měkka. Ale není to pravda, přečetla jsem si v časopise Dobroty, že to mají vyzkoušené a vaří luštěniny v osolené vodě a nic se neděje. Tak jsem uvěřila, vyzkoušela a úplně v pohodě čočku uvařila. Osobně ji i namočím. I když nemám moc času, tak i hodinka namáčení pomůže. Čočku ale uvaříte i bez toho. Uvařte do měkka, ale nepřevařte, ať nemáte kaši.

Na velké pánvi či v hrnci, kam se vám pak vejde i čočka, na troše olivového oleje osmahněte cibulku, česnek  a nahrubo nastrouhanou mrkev. Na velmi mírném ohni chvíli míchejte, aby se mrkev krásně rozvoněla.

Potom přidejte uvařenou čočku a chvíli míchejte. Teď je čas na vaše rajčatové a zeleninové omáčky. Vše k čočce přidejte a navíc přilijte vodu, tu použiji vždy na vypláchnutí skleniček, takže celkem naliji do čočky asi 2 skleničky. Omáčky jsou samy o sobě husté, tak je třeba je vodou naředit. Promíchejte a krátce provařte. Osolte a opepřete podle chuti.

Já osobně bych tuhle čočku mohla jen tak, dala jsem si ji s vajíčkem, naši hoši s masem. Je to na vás.

Také se Vám může líbit

Zanechte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..