bez masahlavní jídlapolévky a dušeniny

Houbový guláš

zveřejněno uživatelem Zdena Září 24, 2017 0 komentářů

Jestli jste teď někdy vlezli do lesa, tak jste asi taky přinesli domů plný ranec hub. pokud už nemáte chuť na smaženici, nechce se vám dělat řízky, zkuste si uvařit houbový guláš. Ten já miluju, je skvělý, chutná úplně jako guláš, ale vlastně ještě líp, protože s houby mu dodají další rozměr. Houbový guláš je velmi jednoduchý, vaří se v podstatě stejně jako klasický hovězí guláš, jen místo masa použijete houby. Je dobré, abyste měli pěkné, pevné zdravé plodnice. Rozpis v receptu bude jen orientační, vše se dá dělat od oka, podle toho kolik hub máte a kolik chcete navařit guláše.

Potřebujete:

  •  houby nakrájené na větší kusy, celkem jsem vařila z plné střední mísy, kdybyste je dali na hluboký talíř,  tak by to byla velká hromada. Tomu odpovídá i další rozpis ingrediencí, pokud budete mít hub více,  přidejte i ostatního.
  •  1 cibuli
  •  3 – 5 stroužků česneku, podle toho, jak jsou veliké
  •  4 PL oleje nebo sádla
  •  1 ČL kmínu
  •  1 rovnou ČL sušené majoránky
  •  2 PL sladké papriky, část z toho nahraďte sladkou uzenou paprikou
  •  2 PL rajského protlaku
  •  sůl, pepř
  •  2 PL hladké mouky na zahuštění, pokud byste chtěli, můžete nakonec zahustit i chlebem, jako se to dělá s  gulášem
  •  vodu nebo vývar na zalití

Na tuku osmahněte nadrobno nakrájenou cibulku s česnekem, nechejte zesklovatět. Pak přihoďte houby a chvíli restujte, přidejte koření, protlak, mírně osolte, opepřete a zalijte vodou tak, aby všechny houby byly ponořené aspoň 1 cm pod hladinou. Vařte na mírném ohni asi půl hodiny, aby houby byly úplně měkké. Pokud bude třeba, přilijte i trochu vody. Je nutné guláš hlídat a pravidelně zamíchat, aby se nepřipekl ke dnu.

Nakonec v ½ až celém hrnku vody, podle toho, kolik máte omáčky, rozmíchejte mouku a zahustěte jí guláš. Povařte a dosolte podle chuti.

Podávejte, jak jste zvyklí. Já jsem tentokrát uvařila halušky s žitnou moukou.

 

Také se Vám může líbit

Zanechte komentář