inspirace ze světak zakousnutípečivosladká jídla a dezertyze života

Legendární švestkový koláč podle New York Times

zveřejněno uživatelem Zdena 31 srpna, 2017 0 komentářů

Dneska pro vás mám skutečně jedinečný recept s příběhem, který mě nadchnul. Švestky už dozrávají a kolem naší obce jich roste docela dost, takže po povidlech to jsou různé koláče a snad dojde i na knedlíky. Na recept jsem narazila na internetu před časem a zaujalo mne, že jsem viděla mnoho různých odkazů s víceméně stejnými obrázky. Tak jsem objevila tenhle poklad. Nejoblíbenější a nejžádanější recept v historii NYT. Poprvé jej jako The plum torte publikovala dlouholetá spolupracovnice NYT a autorka kuchařek Marian Burros v září roku 1983. Od té pro velký zájem čtenářů museli recept každoročně tisknout znovu a znovu. Naposledy to Marian Burros udělala v roce 1989 s tím, že si lidi mají recept vystřihnout, zalaminovat a dát na lednici. Že je to opravdu naposledy. Ale to už dávno recept žil svým životem. V poslední verzi taky ubrala autorka trochu cukru. Recept se dočkal mnoha nových verzí včetně celozrnné či veganské. Tenhle švestkový koláč podle New York Times prostě nemůžete nemít rádi. Je výborný, je snadný a je hned fuč. Potřebujete jen minimum ingrediencí a navíc je velmi variabilní, pokud se ovoce týká. Ale původní je se švestkami a teď právě je jeho čas.

Důvod, proč jsem si obrázku koláče na internetu vůbec všimla, byl, že koláč není velký, je do malé kulaté formy. Já jsem dostala zbrusu nový krásný hranatý pekáček Emile Henry, velikosti asi 20 x 20 cm. Takže akorát pro dva a tedy ta nejlepší velikost, pokud nechcete vyhazovat zbytky plesnivého ovocného koláče, což se nám u těch velkých v létě běžně stává. Zkrátka to nezvládáme sníst.

Recept jsem jen nepatrně přizpůsobila, místo půl hrnku másla, mám 120 g másla a podobně.

Potřebujete:

  •  120 g másla pokojové teploty
  •  150 g cukru – já jsem bez problému použila hnědý cukr Demerara
  •  2 vejce pokojové teploty
  •  1 hrnek hladké mouky
  •  1 ČL prášku do pečiva
  •  špetku soli
  •  12 švestek
  •  trochu cukru na posypání
  •  v původním receptu nakonec podle chuti ovoce trochu i pokapali citrónovou šťávou a ještě posypali skořicí.

V originálním receptu pečou při 175 °C hodinu. Já jsem pekla při 180 °C 45 minut.

Smíchejte mouku s práškem do pečiva a se solí.

Máslo s cukrem utřete do světlejšího krému, potom po jednou opatrně vmíchejte vejce. Pokud by se vám začal krém srážet, přihoďte lžíci připravené suché směsi. Ale když nebudete mít vajíčka studená a budete pracovat opatrně, nemělo by se nic stát. Nakonec vmíchejte zbytek mouky. Je to vážně tak snadné.

Dejte těsto do vymazané formy a navrch dejte půlky švestek slupkou nahoru.

Posypte lehce cukrem, případně pokapejte citrónovou šťávou a posypte skořicí (zkusím příště). Dejte péct do vyhřáté trouby.

Také se Vám může líbit

Zanechte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..