hlavní jídlapolévky a dušeninys masem

Hovězí dušenina tak trochu nadivoko

zveřejněno uživatelem Zdena Listopad 17, 2018 0 komentářů

Zalovila jsem v mrazáku a vylosovala balíček hovězí kližky z farmy Naše hospodářství. Už jsem to tu jednou psala, ale vážně je to první hovězí, kde nám zatím chutnalo úplně všechno. Takže, co s kližkou. Guláš je jasně první volba, ale měla jsem chuť to trochu poupravit. Nedávno jsme na Slovensku jedli výborný kančí guláš, který byl fakt naprosto famózní, trochu připomínal kančí se šípkovou. Rozhodla jsem se, že zkusím jídlo v podobném duchu. Potřebovala jsem uvařit bezlepkové jídlo, čili bez knedlíků. Můj muž hned, jak dorazil domů a přinutila jsem ho ochutnávat, vystřelil návrh, že mám jako přílohu udělat polentu. Moje hovězí dušenina s polentou byla opravdu ideální kombinace. Když pak polenta došla, udělala jsem k druhé várce, která už nemusela být bez lepku, italské domácí tlusté nudle, neboli pici. A taky to byla skvělá souhra.

Potřebujete:

  •  asi 1 kg hovězí kližky
  •  3 střední cibule
  •  50 g špeku
  •  3 stroužky česneku
  •  2 pěkné řapíky celeru
  •  2 střední mrkve
  •  malou petržel
  •  kousek bulvy celeru velikosti mandarinky
  •  2 malé bobkové listy
  •  2 kuličky nového koření
  •  asi 10 kuliček pepře
  •  4 kuličky jalovce
  •  3 ČL sladké papriky
  •  1 ČL sladké uzené papriky
  •  1 větší skleničku rajského protlaku
  •  1 konzervu sterilovaných rajčat
  •  asi 1 L vývaru nebo vody
  •  2 dl červeného vína
  •  4 střední brambory
  • 2 – 3 PL rybízové nebo šípkové marmelády, podle chuti
  •  3 – 4 PL sádla nebo olivového oleje
  •  sůl

Veškerou zeleninu kromě brambor nakrájejte na kostičky. Stejně tak slaninu.

Maso nakrájejte na větší kostky, nakonec je budete muset vylovit z hrnce, tak ať se neulovíte. V hrnci se silným dnem, ideálně v papiňáku, rozehřejte 2 PL sádla a kostky masa, zatím neosolené opečte po menších porcích, ať sádlo najednou moc neochladíte, vyjde to asi natřikrát. Maso vyndejte vedle na talíř a dejte zbytek sádla a opečte na něm nejdříve slaninu s cibulí, po chvilce přidejte česnek a ostatní zeleninu (kromě brambor) a opékejte na mírném ohni, až to pěkně voní a mírně zlátne.

Vraťte zpátky maso, dejte všechno koření, osolte, přidejte protlak, rajčata, víno a zalijte vývarem tak, aby maso bylo ponořené. Nakonec navrch dejte brambory nakrájené na větší kusy, zavřete papiňák, případně jen přiklopte poklicí a vařte do měkka. V papiňáku to nechávám tak 1 ½ – 2 hodiny, v hrnci déle. V hrnci občas kontrolujte, jestli není třeba přilít tekutinu, v papiňáku to většinou není nutné. Když je maso měkké, vyndejte jej na talíř. Z hrnce vylovte koření, na které narazíte. Moc to nehrotím, po dlouhém vaření jsou i kuličky jalovce či nového koření „vyvařené“ a nic se nestane, když do nějakého drobku kousnete. Omáčku v hrnci (se zeleninou a brambory) rozmixujte ponorným mixérem. Nepasírujte, pokud nepotřebujete mít úplně hladký krém, já má ráda, když omáčka má trochu strukturu. Dosolte a přidejte podle chuti marmeládu. Někdy, když potřebuji doladit sladkou tečku, pomůže 1 – 2 PL kečupu. Je to možná trochu čuňárnička, ale fakt to funguje. Já jsem do omáčky přidala místo kečupu malou lahvičku mojí irské rajčatové omáčky, která je nedostižná.

Tu nejlepší polentu najdete zde, pici pak zde.

Bylo to fakt děsně dobrý a byl toho kotel. Takže i pár obědů a ještě večeře v týdnu.

 

Také se Vám může líbit

Zanechte komentář

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.