k zakousnutísladká jídla a dezerty

Bezlepková kakaová roláda s ovocem

zveřejněno uživatelem Zdena Duben 22, 2019 0 komentářů

Tak původně tu měl být ale úplně jiný recept. Dostala jsem skvělý tip od dcery mojí kamarádky, která moc ráda vaří a peče a zásobuje rodinu různými dobrotami. Dělala čokoládový dort ala schwarzwaldský a tak mě to navnadilo, že jsem se rozhodla jej taky upéct. Rozmrazila jsem višně, připravila těsto na korpus s 200 g tmavé Valrhony a 6 vejci a…těsto mi keclo, a to tak, že se s ním nedalo vůbec nic dělat. Jelikož jsem ale měla už připravené višně, přemýšlela jsem, co rychle s tím. O pečení dalšího korpusu nemohla být řeč. Tak jsem vsadila na jistotu. Kakaová roláda bez mouky, jen se šlehačkou a ovocem, bez cukru. Sladila jsem višně i těsto xylitolem. Rychlý a luxusní moučník. Dort bude někdy jindy.

Potřebujete:

  •  4 vejce, zvlášť bílky a žloutky
  •  3 PL xylitolu nebo cukru
  •  3 PL kvalitního kakaa
  •  špetku soli
  •  1 ½ šlehačky
  •  1 ztužovač do šlehačky (měla jsem bio z dm drogerie)
  •  250 g vypeckovaných višní
  •  1 PL kukuřičného škrobu
  •  xylitol nebo cukr na oslazení višní dle chuti

Troubu vyhřejte na 190 °C.

Višně oslaďte a dejte vařit. Přiveďte na počátek varu, rozmíchejte maizenu v troše vody a přimíchejte do višní. Povařte do zhoustnutí, odstavte, dejte chladit.

Těsto je raz dva hotové. Bílky vyšlehejte do pevného sněhu se špetkou soli, k němu do mísy přidejte žloutky, sladidlo a prosejte kakao. Opatrně překládáním zapracujte do těsta. Těsto natřete na velký plech na pečící papír, který jste si předtím potřeli máslem a poprášili jemně hladkou moukou. Tato dávka těsta vyjde na skoro celý plech, po natření má vrstva tak kolem půl centimetru. Dejte do vyhřáté trouby a pečte cca 13 – 15 minut. Po upečení těsto hned zarolujte, od papíru se odděluje úplně hladce.

Ušlehejte šlehačku se ztužovačem podle návodu. Natřete ji do rozvinutého těsta, poklaďte višněmi a znovu zaviňte. Dá se jíst hned a většinou se taky hned sní, uvidíte sami. Jedli jsme zbytek i druhý den, těsto je postupně vlhčí, ale ničemu to nevadí, pořád velká dobrota.

 

 

Také se Vám může líbit

Zanechte komentář

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.