k zakousnutísladká jídla a dezerty

Bezlepková kakaová roláda s ovocem

zveřejněno uživatelem Zdena 22 dubna, 2019 0 komentářů

Tak původně tu měl být ale úplně jiný recept. Dostala jsem skvělý tip od dcery mojí kamarádky, která moc ráda vaří a peče a zásobuje rodinu různými dobrotami. Dělala čokoládový dort ala schwarzwaldský a tak mě to navnadilo, že jsem se rozhodla jej taky upéct. Rozmrazila jsem višně, připravila těsto na korpus s 200 g tmavé Valrhony a 6 vejci a…těsto mi keclo, a to tak, že se s ním nedalo vůbec nic dělat. Jelikož jsem ale měla už připravené višně, přemýšlela jsem, co rychle s tím. O pečení dalšího korpusu nemohla být řeč. Tak jsem vsadila na jistotu. Kakaová roláda bez mouky, jen se šlehačkou a ovocem, bez cukru. Sladila jsem višně i těsto xylitolem. Rychlý a luxusní moučník. Dort bude někdy jindy.

Potřebujete:

  •  4 vejce, zvlášť bílky a žloutky
  •  3 PL xylitolu nebo cukru
  •  3 PL kvalitního kakaa
  •  špetku soli
  •  1 ½ šlehačky
  •  1 ztužovač do šlehačky (měla jsem bio z dm drogerie)
  •  250 g vypeckovaných višní
  •  1 PL kukuřičného škrobu
  •  xylitol nebo cukr na oslazení višní dle chuti

Troubu vyhřejte na 190 °C.

Višně oslaďte a dejte vařit. Přiveďte na počátek varu, rozmíchejte maizenu v troše vody a přimíchejte do višní. Povařte do zhoustnutí, odstavte, dejte chladit.

Těsto je raz dva hotové. Bílky vyšlehejte do pevného sněhu se špetkou soli, k němu do mísy přidejte žloutky, sladidlo a prosejte kakao. Opatrně překládáním zapracujte do těsta. Těsto natřete na velký plech na pečící papír, který jste si předtím potřeli máslem a poprášili jemně hladkou moukou. Tato dávka těsta vyjde na skoro celý plech, po natření má vrstva tak kolem půl centimetru. Dejte do vyhřáté trouby a pečte cca 13 – 15 minut. Po upečení těsto hned zarolujte, od papíru se odděluje úplně hladce.

Ušlehejte šlehačku se ztužovačem podle návodu. Natřete ji do rozvinutého těsta, poklaďte višněmi a znovu zaviňte. Dá se jíst hned a většinou se taky hned sní, uvidíte sami. Jedli jsme zbytek i druhý den, těsto je postupně vlhčí, ale ničemu to nevadí, pořád velká dobrota.

 

 

Také se Vám může líbit

Zanechte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..