k zakousnutípečivosladká jídla a dezertysnídaněze života

Křehký mandlový koláč s džemem

zveřejněno uživatelem Zdena 28 května, 2018 0 komentářů

Při obhlídce regálů se zásobou zavařenin jsem došla k závěru, že s tím musím něco udělat. Jenže marmeládu nesníte k večeři, že? Takže koláč, to by šlo, nejlépe něco ve stylu lineckého. Ale protože tak ráda přidávám do těsta mandle, mandlový koláč s džemem byl pro tentokrát volba č. 1. Vůbec jsem si řekla, že už nebudu marmelády moc dělat. S pár výjimkami – a to je meruňkový džem se špetkou levandule, pro nás jasná jednička, nic lepšího neexistuje. A pak možná občas jahodový s vanilkou a černorybízový. Kdybych měla višně, tak určitě i višňový, ten je taky skvělý. Ale rozhodně ne každý rok. Co už s námi víceméně nejsou kluci doma, tak zkrátka není odběr. Palačinky ani lívance už skoro nedělám a k snídani si džem dáme jen občas jako sladkou tečku o víkendu. Ale zpátky ke koláči. Je skvělý, hrozně nám chutnal. Je tenoučký, tradičně křupavě žvýkavé mandlové těsto a kyselá marmeláda. Ke kávě či čaji ideální. Navíc, jak se upeče a vypeče, není na něm moc, co by do dvou dnů začalo plesnivět, takže i chvilku vydrží.

Potřebujete:

  •  220 g másla
  •  130 g hnědého třtinového krystalového cukru (Demerara)
  •  100 g mletých mandlí
  •  180 g hladké mouky ideálně speciální pro křehká těsta
  •  ½ ČL soli
  •  1 ČL vanilkového extraktu
  •  kůru z půlky chemicky neošetřeného citrónu
  •  1 střední nebo 2 malé skleničky kyselejšího, chuťově výraznějšího džemu. Já jsem měla mix z rybízů neboli Č+Č
  •  1 – 2 PL studené vody do těsta

Do robotu nakrájejte na kostičky studené máslo a přidejte všechno ostatní (kromě džemu tedy :-). Umíchejte těsto. Když přilijete do mísy k ingrediencím během míchání 1- 2 PL studené vody, těsto se začne rychleji formovat. Hotové jej pak zabalte do folie a dejte na 30 minut do lednice.

Připravte si formu cca 30 x 40 cm. Na pečící papír nebo folii vyválejte zhruba půlku či o něco víc než půlku připraveného těsta. Když přes těsto dáte potravinovou folii a přes ni budete válet, půjde to hladce. Folii nebo papír s plackou pak přendejte na plech nebo do pekáče.

Na vyválenou placku natřete marmeládu a na tu pak nadrobte zbytek těsta jako žmolenku.

Těsto není tak drobivé, jak jsme u klasické žmolenky zvyklí, tak ty kousky je někdy potřeba trošku zformovat. Dejte péct do vyhřáté trouby na 30 – 40 minut. Podle toho, jak vaše trouba peče, tak konec pohlídejte.

Po upečení nechejte koláč úplně vychladnout, jinak se vám bude rozpadat.

 

Také se Vám může líbit

Zanechte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..