sladká jídla a dezerty

Masopustní vdolky

zveřejněno uživatelem Zdena Únor 6, 2016 0 komentářů
Mňam mňam, vdolky u nás doma k masopustu patří. Já vím, běžně se dělávají koblihy, ale ty my moc nemusíme, nedělám je. Jistě v tom hraje roli o to, že se mi vdolky vždycky povedly, na rozdíl od koblih, a taky že jsou krásné. Máme je rádi a i když je to hříšně vydatná krmě, tak pro jednou 🙂 se nic nestane, že? Pak přijde půst a postaví nás do latě.

 Potřebujete:
-na těsto:
  • 500 g hladké mouky
  • kostku čerstvých kvasnic
  • 350 – 400 ml teplého mléka
  • 1 vejce
  • 50 ml oleje
  • 1 vrchovatá PL cukru
  • 1/3 ČL soli
  • olej na smažení

-na zdobení:

  • kostka tvarohu nebo ¼ kg farmářského tvarohu. Já jsem beznadějně propadla tvarohu, který prodávají v podnikové prodejně Orrera z Litovle. Chodím do Atria v Hradci Králové. Tvaroh jím jen tak, jak je, na chleba a všechny možné způsoby. Prostě ho miluju. Mimochodem mají i vynikající krájené máslo za téměř stejné peníze jako koupíte standardní máslo v obchodě. Jiné už nekupujeme. Nemá to prostě chybu, doufám, že se jim bude dařit a v Hradci zůstanou.
  • půl kelímku šlehačky
  • trochu mléka dle potřeby, resp. konzistence tvarohu
  • cukr
  • citrónová kůra nebo trochu extraktu
  • povidla

Zadělejte kynuté těsto, nechte kynout na teplém místě asi 1, 5 hodiny, během kynutí dvakrát promíchejte.

Nadělejte si kuličky, nechte chvíli odpočinout a válečkem udělejte placičky asi 1,5 cm vysoké.
Přikryté nechte asi půl hodiny kynout.
Pak každý vdolek před vhozením do oleje uprostřed zmáčkněte a trochu roztáhněte do stran, uprostřed by měl být mírný důlek.
Smažte z obou stran.
 Do usmažených vdolků dejte povidla do důlku a navrch hromádku tvarohu rozmíchaného se šlehačkou, cukrem a troškou citrónové kůry. Do povidel můžete kápnout trochu rumu.
masopustní vdolky
Lehce posypte moučkovým cukrem.

Také se Vám může líbit

Zanechte komentář

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.