bez masahlavní jídlak zakousnutísaláty a lehká jídla

Brokolicový nákyp s mrkví a hlívou

zveřejněno uživatelem Zdena Únor 28, 2018 0 komentářů

Tenhle nákyp je vlastně takový koláč, ale bez korpusu. Protože jsem použila zbytek svojí vařené polenty, tak mi nákyp krásně držel tvar a po upečení se krájel opravdu jako koláč. když nebudete mít polentu, nemusíte ji kvůli tomuhle jídlu vařit a použijete místo ní mléko, ve kterém vajíčka rozmícháte, potom bude výsledný pokrm křehčí a může se trochu drobit, zejména za tepla. Po mírném vychladnutí se vše zpevní a manipulace s koláčem bude snazší. Určitě tenhle brokolicový nákyp s mrkví a hlívou zkuste, je to veliká dobrota. Navíc si můžete hrát se zeleninou, zkusit jiné druhy, květák, růžičkovou kapustu, špenát, červenou řepu, co budete mít po ruce. Můžete přidat i na dílky nakrájenou cibuli. Tu já nepoužívám v receptech, kde cibuli zůstane forma a odhalitelná chuť, můj muž ji nesnáší, tak ho netrápím a šoupnu ji jen tam, kde se rozpeče, rozvaří a on pak chudák nemusí půl oběda vybírat kousky. Nákyp jsem připravila v kulaté formě 30 cm v průměru, opět jsme měli 2 večeře a 2 obědy a kousek nám zbylo. Takže množství bude této velikosti odpovídat. Podotýkám, že jíme střídmě, tak pro větší jedlíky či více lidí klidně všeho přidejte a upečte v hlubokém plechu.

Potřebujete:

  •  2 hlávky brokolice
  •  4 velké mrkve
  •  300 g hlívy
  •  olivový olej
  •  2 velké stroužky česneku
  •  1 ČL sušeného tymiánu
  •  sůl, pepř
  •  1 hrnek mléka nebo 300 g vařené polentové kaše
  •  200 g hrubě strouhaného sýru (gouda, cheddar, ementál, co máte rádi nebo po ruce)
  •  6 vajec
  •  1 PL lahůdkového droždí (není nutné)
  •  2 ČL sušeného oregana

Hlívu nakrájejte na kousky a česnek nadrobno. Na pánvi na olivovém oleji krátce orestujte česnek a hned přidejte hlívu. Restujte, po chvíli osolte, opepřete a přidejte tymián. Hlíva pustí šťávu, tak ji nechejte zredukovat a ještě hlívu opékejte, až začne místy zlátnout.

Mezitím, co děláte hlívu, si dejte vařit do většího hrnce vodu s pařákem, zelenina se bude vařit v páře. Pokud máte nějaké sofistikovanější zařízení pro tento účel, použijte ho, já jedu po staru. Mrkev nakrájejte na kolečka a dejte do páry vařit. Brokolici si rozeberte na růžice a přidejte k mrkvi, až když ta bude skoro měkká. Brokolice se bude vařit asi 5 minut. Pak zeleninu vyndejte. Velké růžičky brokolice ještě rozkrojte na menší kusy.

Formu vymažte olejem a vysypejte moukou, strouhankou nebo bezlepkovou moukou, pak bude pokrm přirozeně bezlepkový. V mléce nebo polentě rozmíchejte vajíčka, dochuťte a přidejte sýr.

Do formy dejte nejdříve zeleninu. Tu zalijte nebo na ni rozvrstvěte vaječnou směs. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C 30 až 40 minut dozlatova.

Také se Vám může líbit

Zanechte komentář