bez masahlavní jídlak zakousnutísaláty a lehká jídla

Barevný podzimní salát

zveřejněno uživatelem Zdena 22 listopadu, 2017 2 Komentáře

Výborný oběd nebo večeře. Vůbec jsem se nechystala recept dávat na blog, potřebovala jsem jen vymyslet jídlo „z ničeho“ a měla jsem tak málo času, že jsem si oběd jen vyfotila na telefon. Byl totiž tak krásně barevný. Jenže nám tenhle barevný podzimní salát s pečenou dýní a brambory tak moc chutnal, že jsem se nakonec rozhodla jej sem dát. Už proto, že blog používám sama jako domácí kuchařku a k jídlům se často vracím. Příště bych si na něj už nemusela vzpomenout a to by byla škoda. Určitě si salát můžete upravit, k pečené zelenině přidat třeba mrkev, řepu nebo petržel či celer. Můžete přisypat semínka nebo oříšky. Berte můj barevný podzimní salát jako inspiraci a sami si pohrajte s jinými verzemi.

Potřebujete (já jsem vařila pro 3 dospělé):

  •  1 menší dýni Hokkaido nebo jinou, pokud tuto nemáte
  •  6 – 8 středních brambor
  •  olivový olej
  •  sůl, pepř
  •  1 menší římský salát. Případně ledový, ale já jej moc nemusím a pokud mám jinou možnost, tak se mu vyhnu. Tím myslím samozřejmě kupované saláty. Ledový ze záhonu, to je úplně jiný vesmír, ten beru všemi deseti.
  •  1 červenou salátovou čekanku, samozřejmě můžete dát jakoukoli variaci salátů, já jsem brala, co jsem měla po ruce nebo lépe řečeno ještě na zahradě. Červenou čekanku jsem si letos zkusila poprvé vypěstovat a povedlo se, tak jsem logicky sáhla po ní. Už kvůli té úžasné barvě
  •  pár lístků rukoly nebo i zelenou petrželku můžete použít
  •  2 PL hrubozrnné hořčice
  •  2 ČL medu
  •  1/4 – 1/3 hrnku kvalitního rostlinného oleje, nejlépe za studena lisovaného a v biokvalitě
  •  špetku soli dle chuti
  •  1/3 nastrouhaného stroužku česneku
  •  2 PL zakysané smetany (není nutné)
  •  podle potřeby trošku vody do dresinku
  •  vejce na měkko nebo ztracené, podle toho, s čím se vám chce dělat. Opět nejlépe domácí bio vajíčko od spokojené slepičky
  •  trochu sýru typu feta

Dýni Hokkaido nemusíte loupat, tak ji rozkrojte, vyndejte semínka a nakrájejte dýni na kostičky, tak asi 1,5 cm veliké. Brambory taky nakrájejte na stejné kostky. Vše dejte na plech, pokapejte olivovým olejem tak, aby byly všechny kostičky pokryté. Osolte, opepřete a dejte péct do trouby vyhřáté na 200 °C na půl hodiny. Pokud budete mít pocit, že snesou více, tak  asi 5 minut přidejte.

Omyté a odstředěné (neboli v salátové odstředivce osušené) saláty natrhejte na větší kousky a rozložte po obvodu talíře. Na zálivku smíchejte hořčici, med a olej. Přidejte sůl, česnek, a pokud je to třeba, tak lžíci vody. Potřebujete zálivku, aby jí šel salát na talířích pokapat. Já někdy dávám trochu zakysanky někdy ne. Není v zálivce nutná, ale je fajn, vyloženě se rozhoduji podle momentální chuti.

Uvařte si vajíčka podle vaší volby. Můžete si udělat i volské oko, ale pozor ať neuvaříte žloutek, doplní vám pak zálivku, až se do jídla pustíte.

Upečenou dýni a brambory dejte do středu talíře. Pokapejte hlavně zelené listy zálivkou. Na pečenou zeleninu nadrobte sýr a dejte vejce, můžete kápnout trochu olivového oleje a trochu opepřit. To už je všechno, barevný podzimní salát máte hotový. Při jídle trochu rozklofejte vajíčko a velmi ledabyle vše prohoďte. Pokud nemáte na prohazování na talíři dost místa, nabírejte od všeho trochu.

Také se Vám může líbit

2 Komentáře

Dana 24 listopadu, 2017 at 8:40 pm

Zdeni, dnes som robila tento tvoj farebný šalátik, bol vynikajúci. Veľmi ma tešia tvoje výborné recepty. Absolútne my vyhovujú. Robila som podľa teba už veľa receptov. Vždy to vyšlo. 🙂 Viem , že sa nemusím obávať, že by sa to nepodarilo. Píšeš to absolútne zrozumiteľne a fotky sú perfektné.
Tiež používam zeleninku zo svojej záhradky, v ktorej taktiež robím svoje permakultúrne pokusy. :):)
Zdeni, ďakujem pekne za nápadité recepty. Vždy sa teším, keď pridáš niečo nové. :):) Ahoj. Dana 🙂

Reply
Zdena 24 listopadu, 2017 at 10:31 pm

Milá Danko, moc ti děkuji za krásnou zprávu. Udělala mi velikou radost. Jsem moc ráda, že se ti moje recepty líbí a chutnají. Je to pro mě odměna, když se dozvím, že někoho potěší. Snažím se, jak jen to jde, držet tempo. Moc mě to baví, ale někdy vážně hodně bojuji s časem 🙂
Díky a přeji ti pokud možno pokojný Advent. Zdena

Reply

Zanechte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..