hlavní jídlapolévky a dušeniny

Polévka z mladé kapusty s cizrnou

zveřejněno uživatelem Zdena Červenec 6, 2017 0 komentářů

Kapustu máme moc rádi. Hlavně mladé, křehké, zelené kapusty, které teď dorůstají. Polévka z mladé kapusty s cizrnou je jen jedna z mnoha možných úprav. Původně jsem plánovala udělat ji s bílými fazolkami, ale na lince mi stála sklenice s cizrnou a tak jsem si řekla, že je to vlastně dobrý nápad. Dala jsem do polévky šunkovou klobásu, ale tu lze zcela vynechat a budete mít polévku ve vegetariánské verzi. Obě jsou skvělé a navíc můžete sami libovolně podle vašich možností a obsahu spižírny obměňovat složení polévky. Toto je jen inspirace.

Potřebujete:

  •  hlávku mladé kapusty, pokud je velká, tak vám bude stačit polovina
  •  2 mrkve
  •  1 cibuli
  •  2 stroužky česneku
  •  3 větší brambory
  •  klobásu, pokud chcete
  •  2 litry vody nebo vývaru, ale je možné, že nakonec toho bude více, tak bude potřeba ještě nějakou tekutinu dolít
  •  malou špetku majoránky
  •  sklenici sterilované cizrny nebo malých bílých fazolí
  •  sůl, pepř
  •  asi 30 g másla na osmahnutí zeleniny

V hrnci rozehřejte máslo a na něm orestujte cibulku, po chvíli přidejte mrkev, na kostičky nakrájené brambory a česnek, případně i klobásu, pokud ji dáváte do polévky, krátce vše opečte.

Zalijte vodou nebo vývarem, dejte majoránku, podle potřeby osolte a opepřete. Vařte, až budou brambory s mrkví měkké. Potom přidejte na nudličky nakrájenou kapustu podle potřeby dolijte vodu nebo vývar a krátce povařte. Když je kapusta měkká (ale ne rozvařená), přidejte půlku konzervy celé cizrny. Druhou polovinu rozmixujte tyčovým mixérem na pastu a tou zahustíte polévku. Podávejte s petrželkou, polévka z mladé kapusty s cizrnou je výborná sama o sobě, ale můžete ji doladit lžící zakysané smetany.

Také se Vám může líbit

Zanechte komentář