hlavní jídlak zakousnutísladká jídla a dezertyze života

Žahour s tvarohovými knedlíčky

zveřejněno uživatelem Zdena 8 srpna, 2018 0 komentářů

Neodolala jsem čerstvě nasbíraným borůvkám na trhu. Bylo na nich vidět, že se v přepravce moc neohřály, byly krásné. Koupila jsem si půl litru. Doma v lednici čekal famózní farmářský tvaroh, takže už jsem věděla, co bude k večeři. Žahour je pro mne velmi sezónní záležitost. A žahour s tvarohovými knedlíčky můžu dělat, jen pokud mám právě ten správný tvaroh. Tedy takový, co není plný vody a můžete si ho z misky doslova odloupnout rukou. Takové knedlíčky mi dělávala k obědu moje prateta, sestra mojí babičky. Během studií jsem k nim oběma chodívala vždycky jednou týdně na oběd, čímž jsem měla aspoň dvakrát v týdnu pořádné jídlo. V té době jsem ještě nevařila. Sice doma jsme se sestrou pomáhaly v kuchyni a i jsme pekly, takže bych některé věci rozhodně uměla, ale zkrátka mě tenkrát vůbec nenapadlo, že bych si sama vařila. Přitom by to bývalo bylo jistě v mnohém jednodušší a úspornější. Tyhle návštěvní obědy jsem ale měla moc ráda, ráda jsem si k nim chodila povídat.

Potřebujete (pro 3 osoby):

  • 500 g hrudkovitého (ne tvrdého na strouhání) farmářského tvarohu
  • 2 vejce
  • 6 vrchovatých PL hrubé mouky
  • špetku soli
  • 0,5 l borůvek
  • 1 šlehačku
  • cukr dle chuti
  • 2 ČL maizeny

Na knedlíčky smíchejte tvaroh, mouku, vejce a špetku soli, každý tvaroh je jiný, tak pokud by vám těsto hodně lepilo, přidejte podle potřeby mouku. Ale opatrně, ať to nepřeženete. Knedlíčky musí být nadýchané jako obláček, to je na nich to výjimečné a nejlepší.  Z těsta tvořte kuličky o průměru asi 3 cm.

Borůvky s troškou vody na mírném ohni povařte. Přilijte šlehačku, ve které jste si rozmíchali maizenu. Oslaďte podle chuti a povařte do zhoustnutí. Knedlíčky uvařte ve vodě, po vyplavání je nechejte ještě chvíli vařit.

Podávejte s omáčkou a zakysanou smetanou.

 

Také se Vám může líbit

Zanechte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..