k zakousnutípečivosladká jídla a dezertysnídaně

Voňavý jablečný koláč

zveřejněno uživatelem Zdena Červenec 29, 2018 0 komentářů

Výborný máslový koláč, neodoláte mu, je vážně skvělý. Použila jsem jablíčka od sousedky, ta nejlepší letní, nakyslá. Koláč jsem pekla mému drahému manželovi, když jsem odjížděla na víkend, aby doma měl něco dobrého. Protože bylo venku hodně teplo, tak jsem mu jej uložila v lednici. Dobrá zpráva je, že koláči to vůbec neuškodilo, ještě na mne zbylo a koláč byl skvělý i třetí den. Pekla jsem tenhle voňavý jablečný koláč v kulaté formě 30 cm. Pokud mouku nahradíte třeba mandlovou (já jsem dala směs mandlové a kokosové), máte rázem luxusní bezlepkový dezert.

Potřebujete:

  •  100 g měkkého másla
  •  půl hrnku cukru (můžete nahradit xylitolem)
  •  2 vejce pokojové teploty
  •  1 hrnek mouky
  •  1 ČL prášku do pečiva z vinného kamene
  •  1 ČL vanilkového extraktu
  •  kůru z půlky chemicky neošetřeného citrónu
  •  ½ kg jablek oloupaných a nastrouhaných na plátky

Předehřejte troubu na 180 °C.

Utřete máslo s cukrem do světlé pěny a pak po jednom vpracujte opatrně vejce. Pokud by se vám směs začala srážet, přidejte lžíci mouky, kterou jste si promíchali s práškem do pečiva. Pak  vmíchejte i zbytek mouky do těsta. Zamíchejte vanilkový extrakt. Potom velmi jemně zapracujte do těsta plátky jablek.

Těsto přendejte do kulaté formy vyložené pečícím papírem a dejte péct do vyhřáté trouby na asi 50 minut. Ke konci hlídejte. Jako všechny podobné vlhké koláče, nechejte i tenhle voňavý jablečný koláč zchladnout, jinak se vám bude rozpadat.

 

Také se Vám může líbit

Zanechte komentář

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.