k zakousnutípečivosladká jídla a dezertysnídaně

Hruškový koláč z mandlového těsta

zveřejněno uživatelem Zdena 12 května, 2018 0 komentářů

Vím, že není zrovna sezóna hrušek, ale po pravdě teď je tak trochu hluché, řekla bych mezisezónní období. Takže proč ne hrušky. Padly mi do oka v obchodě, neodolala jsem. Přemýšlela jsem o nějakém zdravém koláči, kde by nebylo moc bílé mouky. Nakonec jsem skončila u další obměny mandlového těsta s přídavkem mouky celozrnné. Ne, že bych bílou mouku úplně zavrhla, ale pokud ji můžu nahradit, udělám to. Tenhle hruškový mandlový koláč je zase, jak to mám u receptů ráda, poměrně variabilní. Můžete použít jiné ovoce, můžete přidat tenkou vrstvu ricotty s trochou cukru nebo medem. Já mandlové nebo ořechové těsto miluju. Hrozně mi na něm chutná, jak je těsto po krajích křupavé a žvýkavé zároveň. Navíc koláč není velký, stačí vám forma tak 25 cm v průměru, takže je i akorát velký pro nás, když teď jsme už téměř sami dva.

Potřebujete:

  •  125 g másla pokojové teploty
  •  100 g hnědého třtinového cukru
  •  2 vejce pokojové teploty
  •  150 g celozrnné pšeničné mouky, ideálně v bio kvalitě
  •  100 g mletých mandlí
  •  ½ ČL prášku do pečiva
  •  cca 3 hrušky
  •  mandlové plátky (nejsou nutné)

Rozehřejte troubu na 180 °C.

V robotu utřete máslo s cukrem do světlé pěny. Mouku promíchejte s mandlemi a práškem do pečiva. Do utřeného krému po jednom vmíchejte vajíčka, vznikne vám nadýchaná světlá pěna. Pokud by se vám snad začal krém srážet, přidejte lžíci suché směsi. Po zapracování vajec opatrně prohazováním vpracujte celou suchou směs. Těsto rozetřete do formy na pečící papír, můžete si pomoct namočenými prsty.

Hrušky oloupejte, rozčtvrťte a vykrojte jádřinec. Potom nakrájejte na tenké lodičky a poklaďte jimi těsto.

Pečte 20 minut. Pak vyndejte, posypte mandlovými lupínky a pečte dalších 10 minut. Nechejte koláč před krájením zchladnout.

Také se Vám může líbit

Zanechte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..