hlavní jídlas masemze života

Krémová omáčka s uzeným kuřetem a cuketou

zveřejněno uživatelem Zdena Červenec 14, 2018 0 komentářů

Uzené kuře je naprosto geniální pokrm na cesty. Poprvé nám tenhle tip dali naši domácí v prvním ubytování na naší loňské cestě po Novém Zélandu. Byla to skvělá inspirace, sama bych jej asi v obchodě nevyhledala, běžně uzené v podstatě nekupujeme. Tím spíš lze občas udělat výjimku. Zejména na Zélandu, kde je opravdu celkem draho, uzené kuře koupíte za pár dolarů a připravíte z něj hned několik jídel. Předpokládá to samozřejmě lednici po ruce přes noc, druhý den dojíte zbytek (pokud cestujete alespoň 2, tak je to akorát). Jsou z něj skvělé sendviče, nebo si koupíte jen salát a bagetu a třeba si dopřejete malou majolku a zaručuji vám, že si pochutnáte. Teď jsem kuře koupila v Provence na cestu domů. Čekal nás celý den v autě, 15 hodin cesty 🙁 s tím, že pokud bychom to nedali, odpočineme si a pojedeme dál. Neměli jsme čas zpátky cestovat s delší pauzou. Kuře jsem obrala a udělala 2 balíčky. Jeden jsme snědli cestou právě se salátem a majonézou (ta francouzská by se dala jíst jen tak, jak je dobrá. Ale zdatně jí sekunduje francouzská majonéza, co mají v tematickém týdnu v Lidlu). Cestu jsme zvládli na jeden zátah, takže jsme dojeli v noci. Doma nic k jídlu a hladoví chlapci. Takže druhý den byla tahle vynikající krémová omáčka s uzeným kuřetem a cuketou (kromě dvou asi metrových jsem po týdnu na záhoně našla i nějaké menší přiměřené velikosti).

Potřebujete (pro 4 osoby):

  •  půlku uzeného kuřete nebo aspoň 2 uzená stehna
  •  1 střední cuketu
  •  2 stroužky česneku
  •  malou snítku rozmarýnu
  •  1 ČL provensálského koření
  •  olivový olej
  •  hrst strouhaného sýru parmazánového typu
  •  2 ČL ajvaru (balkánská pasta z pečených paprik, velká lahůdka), pokud byste neměli (zahlédla jsem jej i v Lidlu), můžete dát kvalitní rajský protlak. Nebude to sice stejné, ale rozhodně taky ne špatné.
  •  1 kelímek šlehačky
  •  1 kelímek zakysané smetany nebo creme fraiche, což je zakysaná šlehačka.
  •  sůl, pepř
  •  těstoviny uvařené al dente, já jsem si nastrouhala cuketové špagety a krátce je orestovala na pánvi na troše olivového oleje.

Cuketu podélně rozčtvrťte, vyřízněte vnitřky a nakrájejte na dílky, pokud je větší, tak každou čtvrtku ještě podélně rozřízněte, než začnete krájet. Kuře oberte a nakrájejte na podobně velké kousky jako cuketu.

Na olivovém oleji restujte cuketu a přidejte bylinky, chvilku jí dejte, některé okraje mohou začít zlátnout. Přidejte kuře a opékejte společně, přidejte česnek. Restujte asi 5 minut. Přilijte šlehačku, creme fraiche a vmíchejte ajvar. Nakonec zamíchejte nastrouhaný sýr, opepřete a podle potřeby dosolte, ale jídlo je samo o sobě dostatečně slané díky uzenému masu a sýru. Ještě krátce provařte a máte hotovo, krémová omáčka s uzeným kuřetem a cuketou je připravená, tak rychlé to je. Podávejte na těstovinách posypané trochou sýru.

Také se Vám může líbit

Zanechte komentář

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.