hlavní jídlainspirace ze světas masem

Mátové barbecue

zveřejněno uživatelem Zdena 30 června, 2016 0 komentářů

Ač je počasí jako na houpačce, přeci jen už se občas grilovat dá. Inspiraci pro mátové barbecue mi vnukla kamarádka Helenka. Popisovala mi, jak podle Apetitu pomalu pekla jehněčí v mátovém pestu a jaká to byla dobrota. To mi bylo hned jasné, že jídlo muselo být výborné. Mátu často používám do různých jogurtových omáček. Ale na marinádu jsem ji ještě nezkusila. Rozhodla jsem se tedy tentokrát pro mátovou variaci. Celé ladění jídla je v orientálním duchu, s mátovou jogurtovou omáčkou a cizrnovým hummusem.

Přidala jsem i trošku z indického koutku a to lime pickles. To je naprosto specifická pochutina z konzervovaných limetek, velmi výrazné chuti a používá se pouze v malém množství. Jídlu ale dodá unikátní výborné orientální aroma. U nás doma jsou lime pickles velmi oblíbené k právě orientálně laděným grilovaným kebabům nebo indickým předkrmům.

mátové barbecue

Grilovala jsem jehněčí, protože jsem jej zrovna měla a jehněčí maso je rovněž tradiční součástí orientální kuchyně. Měla jsem jednak jehněčí kotletky, ale vcelku, celý sval, protože jsme měli jehněčí od farmáře a na porcované kotletky můžete tak zapomenout. Ale to vůbec ničemu nevadí, naopak, maso ugrilujete vcelku a naporcujete potom. A část masa jsem měla mleté jehněčí z různých kousků. Obojí asi po 300 g. Dávkování je orientační, přizpůsobte jej množství masa, které budete grilovat. Já uvedu množství, co jsem spotřebovala na moje grilování. Jídla by bylo zhruba pro 4 osoby.

Potřebujete:

  •  maso, buď mleté, nebo jednotlivé porce, případně obojí. Celkem zhruba půl až ¾ kila
  •  misku máty
  •  velká hrst oregana
  •  1 – 2 stroužky česneku – na maso a trochu do jogurtové omáčky
  •  ¼ hrnku olivového oleje, případně trochu více podle potřeby
  •  1 PL drceného římského kmínu
  •  1 PL nějaké kořenící orientální voňavé směsi, pokud máte (třeba ras al hanout nebo i garam masala, dostanete do masa trochu více vůní), není ale nezbytně nutná
  •  hrubá sůl, pepř
  •   miska jogurtu řeckého typu, může být i zakysaná smetana nebo namíchejte obojí
  •  listový salát
  •  tortilly nebo chlebové placky
  •  lime pickles

Na hummus:

  •  sklenice nebo konzerva sterilované cizrny, slijte ji, ale nechejte si trochu tekutiny, tak asi 50 ml
  •  olivový olej do hummusu, množství neumím přesně popsat, dávám jej postupně, podle potřeby
  •  šťáva z půlky citrónu
  •  sůl, pepř
  •  sladká, ideálně uzená paprika

Mátu a oregano opláchněte a stáhněte lístky ze stonků, pokud tedy máte statné stonky. Dejte do robota a posekejte, přidejte česnek, koření, sůl a pepř a olivový olej a umixujte na hrubou pastu. Pokud máte celé porce i mleté maso, tak půlku dejte na masové porce a druhou půlku vmíchejte do mletého masa a pořádně propracujte.

mátové barbecue

Naložené maso přikryjte fólií, z mletého udělejte karbanátky, přikryjte a dejte do lednice odpočinout aspoň na půl hodiny, více je lépe.

mátové barbecue

Do jogurtové omáčky si připravte také mátovou směs. V hmoždíři podrťte asi 2 PL mátových listů, trochu česneku, sůl a pepř s trochou olivového oleje. Zamíchejte do jogurtu.

mátové barbecue

mátové barbecue

Zcezenou cizrnu rozmixujte spolu s tekutinou a olejem tyčovým mixérem. Já se musím přiznat, že tekutinu většinou nepoužívám, dolívám olivového oleje tolik, až vznikne hladký krém. S dodanou tekutinou budete mít hummus lehčí, ušetříte olej. S olejem zase budete zdraví jako řípy. Osolte, opepřete, dejte citrónovou šťávu. Já nedávám do hummusu tahini sezamovou pastu, nechutná mi. Pokud máte rádi, přidejte asi 1 PL pasty. Nedávám ani česnek. Miluji hummus jen z cizrny a oleje, s citrónovou šťávou. Dejte hummus do misky, poprašte sladkou paprikou a zakápněte olejem.

mátové barbecue

Salát omyjte a oklepejte listy.

mátové barbecue

Maso grilujte tak, jak jste zvyklí, jak jej máte rádi. Jehněčí můžete mít krvavé nebo dorůžova, pokud vyžadujete propečené, propečte.

mátové barbecue

mátové barbecue

Vlastní způsob, jak budete maso jíst, je už na vás. Můžete si vše zabalit do tortilly. My jsme si to chtěli víc užít, tak jsem jedli po kouskách, spíš jako falafel, trochu od všeho v každém soustu.

mátové barbecue

Mátová marináda je výborná. Kombinaci všeho dohromady si opravdu užijete. Výborná příležitost posedět s přáteli nebo s rodinou a nabídnout něco neobvyklého. My jsme si moc pochutnali. Určitě jsme mátové barbecue neměli naposledy.

 

Také se Vám může líbit

Zanechte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..