Výborný a vláčný tenhle makový koláč, ideální k odpolední kávě. Když jsem byla malá, byl makovník velmi oblíbený. Dokonce i ten kupovaný nám chutnal. Nevím, jestli by mi chutnal i dnes. Ale s jistotou mohu říct, že pokud jste makoví, s tímhle koláčem neuděláte chybu.
Mák je učiněný poklad. Hlavně, pokud se obsahu vápníku a železa a hořčíku týká. Z máku si můžete vyrobit makové mléko, které je nedostižné právě díky obsahu vápníku, kam se za ním kravské mléčko hrabe. Výroba takového mléka je velmi snadná. Na noc namočíte 100 g máku do půl litru vody a druhý den to všechno v mixéru pořádně rozmixujete. Potom už je stačí slít přes jemné plátýnko. Já to dělám tak, že si asi na 4 x přeloženou vázu dám do velkého trychtýře a postupně přelívám přímo do čisté lahve. Zbylou makovou hmotu můžete klidně přidat k máku do koláče. Takové mléko, pak použijte třeba do vloček, granoly nebo na koktejly. Má trochu svojí chuť, ale já ho mám moc ráda. Pokud by vám ta “makovina” vadila, v těchto jídlech ji ani vnímat nebudete.
Potřebujete:
- ¾ hrnku máku
- 1 ½ hrnku polohrubé mouky
- 2 ČL prášku do pečiva z vinného kamene
- ½ ČL sody
- 200 g změklého másla pokojové teploty
- 150 g hnědého cukru
- 4 vejce, ty vyndejte z lednice spolu s máslem a nechejte je rovněž ohřát na pokojovou teplotu (aspoň 30 minut, případně je namočte do misky s teplou vodou a nechte ohřát)
- 1 PL vanilkového extraktu
- velká hrst sekaných vlašských ořechů
- šťáva z půlky citrónu
Rozehřejte troubu na 180 °C.
Mák pomelte (sama mlýnek na mák nemám, mám pro tento účel koupený tříštivý mlýnek na kávu a používám jej výhradně na mletí máku (případně výjimečně nějakých semínek), je to bezvadně rychlé a snadné)
V míse smíchejte všechny suché ingredience včetně máku.
V robotu utřete máslo s cukrem do světlé pěny.
Potom pomalu, po jednom vetřete vejce. Nechejte nastavenou nízkou rychlost, ať se vám vše nesrazí. Pokud by se přeci jen srazilo, přidejte část z mouky, kterou máte připravenou. Pomůže to lépe zapracovat vajíčka. Potom přidejte suché ingredience a promíchejte, Přidejte citrónovou šťávu a ořechy, zamíchejte.
Směs dejte do pekáčku cca 20 x 30 cm na pečící papír. Nandejte ji tam velkou lžící a mokrou rukou srovnejte.
Pečte ve vyhřáté troubě 30 – 40 minut podle barvy.