bez masahlavní jídlas masemsaláty a lehká jídla

Bulgur s brokolicí, cizrnou a kozím sýrem

zveřejněno uživatelem Zdena 4 května, 2017 0 komentářů

Výborné, rychlé, skvělé jídlo. Tahle večeře se vážně povedla. Protože jsem nevařila jen pro sebe, tak jsem ještě přidala opečená kuřecí prsa navrch, ale pokud chcete, klidně je můžete vynechat. Koupila jsem brokolici a vymýšlela co s ní, abychom neměli z jídla pocit, že to bylo jen zdravé :-). Mám ráda, když to na jídle vlastně nepoznáte a plnohodnotně si pochutnáte. Navíc je skvělé, že bulgur s brokolicí, cizrnou a kozím sýrem můžete připravit klidně v podstatně větším množství, jednoduše jen dáte víc ingrediencí a budete mít výbornou přílohu třeba na zahradní grilovačku s přáteli.

Potřebujete (na 3 – 4 porce):

  •  1 brokolici
  •  ½ balení bulguru. Připravte podle návodu. Já ho nevařím, jen zaliji odpovídajícím množstvím vroucí vody, osolím, zakápnu olivovým olejem a přiklopím. Nechám jej stát a dělám si ostatní věci. Může to trvat tak 20 minut. Když je měkký, tak sliji zde dna zbývající vodu. Někdy nezůstane žádná, jindy trošku. Tahle příprava mi naprosto vyhovuje, protože vylučuje možnost, že něco připálím. Často dělám plno věcí najednou a pak se to může snadno zvrtnout. Stejně připravuji i kuskus.
  •  cizrnu. Tu používám sterilovanou hlavně z časových důvodů. Je ale bezvadná, tak mi to nijak nevadí. Až budu mít času plno, budu si ji vařit, teď takhle plánovat a připravovat dopředu nestíhám. Často vymýšlím jídlo až těsně před večeří, takže to jaksi ani jinak nejde.
  •  3 – 4 stroužky česneku
  •  1 chilli papričku
  •  olivový olej
  •  sůl, pepř
  •  čerstvý kozí sýr nebo Fetu či Balkán. Já jsem měla obdobu Fety koupenou v nálevu. Sýr se nadrobí jednak do směsi a pak také na každou porci podle chuti, celkem ho v jídle mohlo být tak 100 g, možná trochu více.

Brokolici omyjte, rozeberte a krátce povařte v osolené vodě nebo ji dejte na pařák a připravte v parní lázni. Stačí tak asi 5 minut, ať není úplně uvařená do měkka, nejlepší je ji v průběhu ochutnat, jestli už je to ono. Slijte ji nebo vyndejte z páry a propláchněte studenou vodou, ať zastavíte var. Potom ji nožem nasejte na malé kousky. Velikost je na vás, když budou menší, blížit se velikosti cizrny, bude se salát celkově lépe jíst. Větší kousky budou zase ve směsi vypadat dekorativněji.

Česnek a papričku nakrájejte na kousky a na pánvi krátce orestujte na troše olivového oleje (tak 2 P)L. Opravdu jen chviličku, aby vám česnek nezačal zlátnout, pak by se mohl během další přípravy připálit a zhořknul by. Přidejte okapanou cizrnu a restujte chvíli spolu s česnekem. Nakonec zamíchejte bulgur. Chvíli opékejte a pak přimíchejte nasekanou brokolici. Osolte, opepřete a ještě zakapejte olejem (zase asi 2 PL). Do hotové směsi zamíchejte nadrobený sýr a část si nechejte na ozdobu na talíři. Zakápněte olejem (hodně kvalitním olivovým, extra panenským, to je jasné).

Bulgur s brokolicí, cizrnou a kozím sýrem je připraven. Pokud budete přidávat maso, orestujte si jej jen na malém množství oleje. Já jsem prsa okořenila Gyros směsí. Troubu jsem rozehřála na 180 °C. Na pánvi jsem celá prsa restovala dozlatova, přendala na rozehřátý plech do trouby a pekla 18 minut. Po vyndání z trouby je třeba nechat maso chvíli stát, aby vám nevytekla všechna šťáva při porcování.

Také se Vám může líbit

Zanechte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..