bez masahlavní jídlainspirace ze světapečivosaláty a lehká jídla

Panzanella podle Jamieho

zveřejněno uživatelem Zdena 10 října, 2016 0 komentářů

Panzanella je salát původem z Toskánska. V dnešní podobě jsou kromě nezbytného chleba jeho hlavní ingrediencí i rajčata. Receptů na tenhle vynikající salát najdete na internetu nepřeberné množství. Sama jsem jej připravovala více způsoby. Nejčastěji jsem zálivku připravovala ze šťávy, kterou jsem vymačkala z rajčat a do níž se pak přidaly ostatní ingredience. Tentokrát jsem se ale rozhodla vyzkoušet trochu jiný postup, jako vždy geniální ve své jednoduchosti, tak jak už to u Jamieho bývá. Na panzanellu podle Jamieho jsem narazila při listování v jeho knížce – Vařte chutně jako Jamie. Dělala jsem salát jen pro sebe, takže jsem upravila množství ingrediencí, víceméně ale od oka, není třeba být přehnaně akurátní, tady toho moc nepokazíte.

Potřebujete (pro jednoho, ale budete mít salátu plný talíř, tedy lehké hlavní jídlo):

  •  200 – 300 g rajčat, pokud máte více druhů, salát pak bude krásně vpadat
  •  bílé pečivo, tady jsem sáhla po obyčejné starší housce, která mi doma už stihla okorat, ale ideální by byla třeba ciabatta. Na jednu porci jsem použila housky jen půl, ale v troubě jsem si opekla trhance z celé, zbytek dala do polévky. Můžete vzít ali i toustový chleba nebo i běžný chléb, co máte doma.
  •  půlku červené menší cibule
  •  asi 1/3 stroužku česneku
  •  hrst černých oliv, vypeckujte, nakrájejte na kousky
  •  1 PL kapar
  •  1 – 2 PL olivového olej
  •  1 PL dobrého vinného octa dle vašeho výběru – bílý, červený i balsamico může být
  •  tvrdý sýr, já mám teď v lednici můj oblíbený Gran Moravia
  •  sůl, pepř
  •  bazalku, asi 1 hodně plnou PL

Nejdříve si připravte pečivo. Natrhejte jej na kusy (tak velikosti kousků rajčat) a dejte do trouby vyhřáté na 180 °C opéct a vysušit zhruba na 10 minut.

panzanella

panzanella

panzanella

Rajčata nakrájejte na kousky, ale ne úplně drobné, měla jsem hlavně menší až střední rajčátka, tak jsem je krájela na půlky až čtvrtiny, divoká rajčata jsem dala celá. Cibuli nakrájejte na kolečka (resp. půlkolečka) a přidejte ji k rajčatům do misky spolu s natrhanou bazalkou.

panzanella

Vše promíchejte a půlku téhle směsi dejte do mixéru.

panzanella

Přidejte olej a ocet, osolte, opepřete a párkrát strouhněte česneku. Vše rozmixujte na omáčku neboli náš dresink.

panzanella

Nalijte omáčku do salátu a přidejte chléb, olivy a kapary. Zamíchejte. Dresink se krásně vsákne do chleba a obalí rajčata. Dejte salát na talíř a posypte strouhaným sýrem podle chuti, tak 1 PL. Pokud máte struhadlo na plátky, je pro tento účel ideální. Ale v podstatě je to jedno. Ozdobte bazalkou, můžete zakápnout olejem. Je to vážně neskutečná dobrota.

panzanella

panzanella

panzanella

Také se Vám může líbit

Zanechte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..