hlavní jídlas masem

Zapečené těstoviny s dýní a ricottou

zveřejněno uživatelem Zdena Listopad 7, 2015 0 komentářů
A s mletým masem, ale to není v receptu nutné. Udělala jsem tuto verzi, protože jsem měla maso v mrazáku a bylo třeba jej zužitkovat. Jde o upravený recept Jamieho Olivera, v původní verzi maso nebylo. Určitě by nám chutnalo jídlo i bez masa a slaniny, případně kdyby se pro trochu uzené chuti  dalo zauzené tofu, bylo by to taky fajn.
Použila jsem velký pekáč, čekali jsme návštěvu a měli před sebou pestrý program, takže bylo jasné, že později nebude čas stát u plotny. Je to výborné jídlo, vynikající i ohřívané.

Potřebujete:
  •  1 střední nebo 2 menší dýně, měla jsem 1 hokkaido a 1 máslovou, dohromady po vykrájení toho mohlo být tak 1 kg
  •  4 stroužky česneku
  •  čerstvé bylinky – asi hrst bazalky a k tomu trochu tymiánu a rozmarýnu, může být i oregano
  •  1 konzerva sterilovaných rajčat, nejlépe domácí
  •  1 sklenička (asi 250 ml) domácí omáčky na těstoviny, kterou jste si vyrobili v létě :-), nebo domácí kečup nebo 3 PL rajského protlaku
  •  1 kelímek ricotty
  •  ½ až ¾ l zeleninového nebo kuřecího vývaru (i z kostky)
  •  olivový olej
  •  sůl, pepř
  •  2 balení mozarelly
  •  hrst parmazánu
  •  500 g mletého hovězího masa
  •  100 g anglické slaniny na kostičky
  •  1 ČL sušeného tymiánu
  •  500 g balení dobrých těstovin (ne špagety)

Předehřejte troubu na 200 °C.

Dýně nakrájejte na dílky, dejte na pekáč, osolte, opepřete a pokapejte olivovým olejem. Dejte do trouby a pečte asi 30 minut do měkka, okraje by měly být opečené.
Zapečené těstoviny s dýní a ricottou
Do hluboké pánve na malém množství oleje opečte slaninu, přidejte nakrájené 2 stroužky česneku a tymián. Vhoďte maso a opékejte, postupně a pomalu, až je maso opravdu opečené.
Pečenou dýni rozmačkejte vidličkou nebo šťouchadlem na brambory nebo rukou (jako já).
V pánvi rozehřejte olivový olej, dejte nasekané bylinky (trochu bazalky si ještě nechte bokem) a 2 stroužky česneku. Pak přidejte dýňové pyré, chvíli míchejte hustou kaši a přidejte rajčata a omáčku či kečup či protlak, podle toho, co máte. Osolte, opepřete. Ochutnejte a případně přidejte ještě další bylinky. Nechejte vařit asi 15 – 20 minut. Pořádně promíchejte metličkou do pyré. Ještě jednou ochutnejte a případně dosolte, opepřete, možná bude potřeba i lžička cukru.
Dejte do velkého hrnce vařit těstoviny. Musí být tak akorát al dente, určitě si to pohlídejte, ještě je budete zapékat s omáčkou, tak ať nejsou na kaši.
V další pánvi na troše oleje osmahněte zbytek bazalky, přidejte ricottu a promíchejte s půl litrem vývaru na omáčku. Pokud je třeba, trochu vývaru přidejte, ale omáčka by měla být hustá, osolte a opepřete dle potřeby.
Troubu nechte opět rozehřát na 200 °C, pokud jste ji po pečení dýně vypnuli.
Uvařené těstoviny promíchejte s dýňovým pyré. Dejte do velkého pekáče vymazaného olejem a vysypaného strouhankou. Na vrstvu těstovin nasypte maso a trochu jej vařečkou zašťouchejte do těstovin. Na to dejte velkou lžící ricottovou vrstvu a opatrně rozetřete po povrchu, posypte parmazánem nebo podobným sýrem. Nakrájejte mozzarellu na tenká kolečka a poklaďte po povrchu, posypte trochou čerstvě mletého pepře, dejte do trouby.
Zapékejte asi 20 minut případně trochu déle do zlatova, ke konci hlídejte.

Také se Vám může líbit

Zanechte komentář

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.