bez masahlavní jídlainspirace ze světak zakousnutípolévky a dušeninysaláty a lehká jídlaze života

Středomořské pečené fazole

zveřejněno uživatelem Zdena 26 října, 2017 0 komentářů

Miluju všechny luštěniny, ale fazole navíc můžu i pěstovat a to je veliká radost. Letos se mi poprvé podařilo vypěstovat víc než jen osivo na další sezónu. Není to sice nějaké závratné množství, ale pokud sami pěstujete, tak mi rozumíte. Fazole jsem si mohla i nasušit na vaření v zimě. A nejen to, jak jsem manická zahradnice, vysela jsem ještě jednu rundu fazolí v průběhu léta. A to může vyústit jedině v to, že nestihnou optimálně dozrát. Postupně ty jen trochu baculaté lusky sklízím, protože tam nebožáci leží na sobě a některé se pak začínají kazit. Tím pádem se mi doma sešla pěkná krabička fazolí, které nejsou vhodné na sušení, protože prostě nejsou zralé. Jde ale o druh, který lze použít jak na lusky, tak na fazole. Takže jsem se rozhodla z těchto fazolí uvařit jídlo. Velkou výhodou čerstvě vyloupaných fazolí je, že jsou uvařené do měkka za zhruba 15 minut, menší i dříve. A taky jsou vážně moc dobré. Zvažovala jsem je jen prostě uvařit a sníst, protože na to jsou fazole úplně skvělé. Ale pak jsem si řekla, že si to trochu víc užiju a rozhodla se upéct něco chuťově bohatšího. Jídlo je to ovšem stále velmi jednoduché a přitom tak skvělé. Středomořské pečené fazole jsem takto pojmenovala, protože jsem použila oregano, tymián a rajčatovou omáčku.

Potřebujete:

  •  fazole 🙂 – jistě. Pravděpodobně nebudete mít po ruce čerstvé, teď už asi většina normálních lidí má fazole usušené. Ale můžete použít buď ty. Po dostatečném namočení je uvařit do měkka, jak jste zvyklí nebo jak je napsáno na pytlíku, pokud máte kupované (pro 4 lidi bych uvařila celé 500 g balení). Nebo použijte fazole z plechovky (velké bílé nebo červené, ale ne ty malé bílé, protože by se nejspíš úplně rozpekly). Pro 4 lidi bych doporučila použít 3 plechovky, zejména pokud strávníci jedí trochu více. Já jsem měla 400 g čerstvých fazolí, ale nepotřebovala jsem vařit pro 4, takže mi toto množství stačilo. Jinak bych musela mít určitě o 1/3 více.
  •  1 cibuli
  •  4 stroužky česneku
  •  1 střední mrkev
  •  1 červenou sladkou papriku
  •  pokud chcete trochu pikantnější verzi, můžete nakrájet i 1 chilli papričku
  •  1 sklenici hotové rajčatové omáčky, pokud ji máte k dispozici nebo 1 plechovku sterilovaných rajčat a  k tomu 1 malý rajský protlak. Pokud dáte 2 plechovky rajčat, tak bude trochu více omáčky, což vůbec nebude vadit, ke konci pak budete trochu déle dopékat odkryté.
  •  podle potřeby trochu vody nebo vývaru, záleží na tom, jak hustou budete mít vaši omáčku
  •  2 – 3 větvičky oregana
  •  4 – 5 větších větviček tymiánu, pokud nemáte, dejte koření sušené, tak po 2 ČL
  •  malý svazek petrželky, pokud byste měli po ruce

Troubu rozehřejte na 180 °C.

Fazole jsem uvařila v osolené vodě s bobkovým listem a saturejkou. Před časem jsem se dočetla, že vlastně slaná voda vůbec nevadí a začala jsem tak běžně bez problémů těstoviny vařit. Jsou navíc mnohem chutnější.

Na olivovém oleji nechejte osmahnout nadrobno nakrájenou cibuli, přidejte česnek a za chvilku, když to už začíná vonět, ale ne hnědnout, tak přidejte mrkev a nakrájenou papriku a krátce zeleninu restujte. Potom přidejte fazole a rajčatovou omáčku nebo rajčata s protlakem. Vše promíchejte, a pokud je omáčka moc hustá nebo se vám jí zdá málo, přidejte trochu vody, ale tím myslím tak 100 – 150 ml. Mělo by to stačit. Osolte, opepřete a přidejte bylinky.

Pokud jste rovnou nezačali v pekáči, tak do něj teď vše přendejte, přiklopte a dejte péct. Já jsem k tomu použila svůj krásný tajine a defektní poklicí, který jsem si koupila loni v Toskánsku za 9 Euro. No nekupte to. Má jednu opravdu docela malou chybičku, poklice na pekáči nesedí úplně přesně, což ovšem, jak už jsem si ověřila, vůbec ničemu nevadí. Tajine stejně má odfukovat a mně to netěsní jen docela malinko, což právě pro toto jídlo, kde chceme omáčku zredukovat, je optimální.

Právě proto, že je potřeba omáčku nebo rajčata nejdřív podusit, aby se všechno pěkně propojilo, začněte péct přiklopené, asi 40 minut. Potom odklopte, zvyšte teplotu na 200 °C a pečte ještě dalších 15 – 20 minut podle hustoty omáčky. Sami už uvidíte, jestli se okraje začínají trochu připékat, karamelizovat. Omáčka zhoustne. Pak máte hotovo.

Já jsem je jedla jen tak samotné, ale můžete přidat opečené tousty nebo fazole přímo na toustech servírovat. Můžete je ale také podávat jako přílohu k masu, zkrátka jakkoli si vymyslíte, že by vám chutnaly, tak je zkuste. Jsou vážně skvělé.

Také se Vám může líbit

Zanechte komentář

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..