bez masapolévky a dušeniny

Polévka z mladých kopřiv

zveřejněno uživatelem Zdena Duben 18, 2018 0 komentářů

Tu by měl Rákosníček rád. Je tak krásně zelená, ale to není to hlavní, je totiž i moc dobrá a nepochybně i zdravá. Konečně je jaro a s ním radost a elán. Taky se už dá a tedy i musí pracovat venku, protože jinak to do těch zmrzlých chlapíků nemůžu stihnout a já teda rozhodně musím mít kam všechny sazenice, co nám osídlily parapety, nasázet. Je neuvěřitelné, jak během krátké doby, co se příroda probudí po zimě a než se dá pracovat venku, zarostou záhony. A kopřivy jsou v tom vážně přeborníci. Byla by ale velká škoda všechen ten vzácný materiál vyhodit. Polévka z mladých kopřiv je skvělý způsob, jak tenhle jarní poklad využít.

Potřebujete:

  •  misku mladých kopřiv. Jen jsem je vyprala v umyvadle a otrhala podzemní části, očistila od suché trávy a jiných příměsí. Nemusíte nic krájet, polévka se bude mixovat.
  •  2 – 3 střední brambory
  •  1 menší cibuli
  •  2 stroužky česneku
  •  cca 1 litr vývaru (i bio kostka může být) nebo vody na zalití polévky
  •  sůl, pepř
  •  ½ ČL sušeného tymiánu
  •  2 PL olivového oleje
  •  zakysanou smetanu

Cibuli a česnek nakrájejte nadrobno. Brambory na kostičky.

Na oleji v hrnci osmahněte cibuli, pak přidejte česnek a brambory a krátce restujte. Přidejte tymián. Zalijte asi 1 litrem bujónu nebo vody. Pokud je třeba, osolte a opepřete. Přidejte do hrnce omyté kopřivy a vařte pod pokličkou, dokud nezměknou brambory. Polévku pak rozmixujte. Dochuťte.

Podávejte se zakysanou smetanou. Mohli byste posypat i sýrem parmazánového typu nebo naopak třeba fetou. Můžete podávat s krutony či chlebem.  Mám venku ještě nějakou italskou kapustu, tak jsem pár malých lístků do polévky nakrájela.

Také se Vám může líbit

Zanechte komentář