bez masapolévky a dušeniny

Polévka z mladých kopřiv

zveřejněno uživatelem Zdena Duben 18, 2018 0 komentářů

Tu by měl Rákosníček rád. Je tak krásně zelená, ale to není to hlavní, je totiž i moc dobrá a nepochybně i zdravá. Konečně je jaro a s ním radost a elán. Taky se už dá a tedy i musí pracovat venku, protože jinak to do těch zmrzlých chlapíků nemůžu stihnout a já teda rozhodně musím mít kam všechny sazenice, co nám osídlily parapety, nasázet. Je neuvěřitelné, jak během krátké doby, co se příroda probudí po zimě a než se dá pracovat venku, zarostou záhony. A kopřivy jsou v tom vážně přeborníci. Byla by ale velká škoda všechen ten vzácný materiál vyhodit. Polévka z mladých kopřiv je skvělý způsob, jak tenhle jarní poklad využít.

Potřebujete:

  •  misku mladých kopřiv. Jen jsem je vyprala v umyvadle a otrhala podzemní části, očistila od suché trávy a jiných příměsí. Nemusíte nic krájet, polévka se bude mixovat.
  •  2 – 3 střední brambory
  •  1 menší cibuli
  •  2 stroužky česneku
  •  cca 1 litr vývaru (i bio kostka může být) nebo vody na zalití polévky
  •  sůl, pepř
  •  ½ ČL sušeného tymiánu
  •  2 PL olivového oleje
  •  zakysanou smetanu

Cibuli a česnek nakrájejte nadrobno. Brambory na kostičky.

Na oleji v hrnci osmahněte cibuli, pak přidejte česnek a brambory a krátce restujte. Přidejte tymián. Zalijte asi 1 litrem bujónu nebo vody. Pokud je třeba, osolte a opepřete. Přidejte do hrnce omyté kopřivy a vařte pod pokličkou, dokud nezměknou brambory. Polévku pak rozmixujte. Dochuťte.

Podávejte se zakysanou smetanou. Mohli byste posypat i sýrem parmazánového typu nebo naopak třeba fetou. Můžete podávat s krutony či chlebem.  Mám venku ještě nějakou italskou kapustu, tak jsem pár malých lístků do polévky nakrájela.

Také se Vám může líbit

Zanechte komentář

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.