k zakousnutípečivosladká jídla a dezertysnídaně

Banánový kakaový chlebíček

zveřejněno uživatelem Zdena Leden 1, 2018 4 komentáře

Je opravdu hodně kakaový a to se mi na tomhle receptu líbí. Není dominantně sladký, banány v něm taky cítíte, a pokud ještě navíc přidáte čokoládovou polevu, je tenhle banánový čokoládový chlebíček vyloženě luxusní dezert. Ale i pokud vynecháte polevu, je chlebík výborný. Navíc je to pečení jednoduché a rychlé, jen umíchat a upéct.

Potřebujete:

  •  1 ¼ hrnku hladké mouky
  •  ½ ČL prášku do pečiva
  •  1 ČL jedlé sody
  • 3/4  hrnku hnědého cukru nebo ještě lépe sušené třtinové šťávy muscovado nebo kokosového cukru
  •  ½ hrnku kakaa
  •  ½ ČL soli
  •  1 ČL vanilkového extraktu
  •  1 vejce
  •  1 ČL citrónové šťávy
  •  1/3 hrnku slunečnicového oleje
  •  ¼ hrnku vody
  •  2 rozmačkané zralé a měkké banány
  •  1 – 2 hrsti hrubě sekaných vlašských ořechů

Troubu vyhřejte na 180 °C.

Příprava je skutečně jednoduchá. Smíchejte všechny suché a všechny mokré ingredience a pak všechno dohromady smíchejte. Přimíchejte rozmačkané banány a pak ořechy. Těsto nalijte do vymazané nebo papírem vyložené chlebíčkové formy a pečte ve vyhřáté troubě 40 – 50 minut.

Ke konci hlídejte a špejlovým testem ověřte, jestli je váš banánový kakaový chlebíček už dopečený. Po upečení vyndejte z formy a nechejte chladnout na mřížce.

Pak jsem chlebíček polila polevou, ale s tou jsem se tedy nijak nepárala. Rozhodla jsem se úplně narychlo a tak jsem jen rozehřála ve vodní lázni hořkou kvalitní čokoládu a přidala do ní asi 50 g másla. Nalila jsem chladnoucí polevu na chladnoucí chlebíček. Poleva mi zchladla do optimální tuhosti, takže nebyla lepivá a krásně se krájela. Ale použijte klidně jakoukoli vámi ověřenou čokoládovou polevu.

Také se Vám může líbit

4 komentáře

Dana Leden 3, 2018 at 10:45 pm

Zdeni, prajem Ti úspešný, krásny, požehnaný nový rok. Teším sa na Tvoje nové príspevky aj v tomto roku. 🙂 Ahoj. Dana

Reply
Zdena Leden 6, 2018 at 5:23 pm

Milá Danko, moc ti děkuji za přání a taky ti přeji jen to nejlepší v novém roce. Pevné zdraví, hodně štěsti a spokojenosti. Nejsem teď tak úplně optimálně na internetu, tak mi to chvilku trvalo. Mej se krásně a budu se těšit, že se zase někdy ozveš. Zdena

Reply
Marketa T. Březen 14, 2018 at 7:37 am

Dobry den,
Objevila jsem nahodou Vas blog, moc se mi libi vsechna zeleninova jidla, ale vcera jsem zkusila Vas kakaovy chlebicek. Pouzila jsem sice spaldovou mouku a misto vody zbytek mandloveho mleka (co jsem mela otevrene v lednici), ale je to hotova parada.
Dik moc!

Reply
Zdena Březen 14, 2018 at 8:45 am

Dobrý den, Markéto. Jsem moc ráda, že vám chutnalo. Moc mě těší, jestli se některými recepty inspirujete. Díky za zpětnou vazbu :-), je to pro mne odměna a motivace! A zeleninová jídla, to je radost z vaření, hrozně mě baví, kam se to posunulo od dušené mrkve a špenátové kaše (nic proti mrkvi a špenátu, miluju je). Mějte se krásně, Zdena

Reply

Zanechte komentář